Resurse financiare exista, dar trebuie „sa se faca presiune”

Membra în Comisia Europeană pentru Agricultură, Carmen Avram susține că bugetul Uniunii Europene are posibilități de acordare a unui sprijin financiar, însă este necesar ca reprezentanții români să facă presiune. În cadrul emisiunii „Agricultura la Raport” europarlamentara a declarat în exclusivitate pentru AGRO TV că „absolut toate statele din Uniunea Europeană, în momentul acesta joacă propria carte, cel puțin în domeniul Agriculturii”.

În ultimele două săptămâni, au fost mai multe comisii și grupuri de lucru pe agricultură la nivelul Comisiei Europene, la care europarlamentarii au participat la discuții atât cu comisarul pentru agricultură, cât și cu vicepreședintele comisiei europene Frans Timmermans. „Am observat două lucruri: mai întâi că nici comisarul pe Agricultură și nici vicepreședintele par să nu aibă răspunsuri sau dacă le au nu vor să le dea. (…) În al doilea rând am observat presiuni foarte mari din partea fiecărui stat și în același timp o tentativă de a scoate din joc țările care nu se mișcă suficient de repede acum, care nu sunt insistente”, a declarat europarlamentara Carmen Avram în exclusivitate pentru AGRO TV.

Directorul Executiv al Clubul Fermierilor, Florin Ciolacu, a declarat în cadrul postului de televiziune AGRO TV „permanent trebuie să fim la Bruxelles, pentru că deciziile care se iau acolo vor impacta mai multe direcții. Fermierul român va fi în competiție cu fermierul european. Comisia Europeană nu a făcut decât să asigure un cadru mai flexibil pentru ca statele să intervină prin fonduri proprii în susținerea sectorului agricol. Lucrul ăsta nu se încadrează în definițiile pe care Bruxelles le dă privind pilonul agricultură pentru Securitatea alimentară a Europei”, afirmă Florin Ciolacu.

PAC tinde să creeze decalaje între fermieri, într-o piață comună

În acest context, în care statele în funcție de bugetul disponibil își alocă sprijin pentru fermierii lor, pe scheme aprobate prin această flexibilitate, cu anumite limitări, reprezentanții Clubului Fermierilor anticipă că Politica Agricolă Comună, în forma care se negociază acum, ar tinde să creeze decalaje între fermieri, într-o piață comună și pentru o politică agricolă comună.

„Trebuie să ne batem acolo prin intermediul Guvernului, a reprezentanților Ministerului Agriculturii la Bruxelles, prin intermediul asociațiilor, partenerilor sociali ai Ministerului și prin intermediul reprezentanților români diplomați, dar și membrii în Parlamentul European.

Sunt indispensabile analize în domeniu pentru a câștiga proiecte

Să ne batem acolo înseamnă mai multe lucruri. Ce care reprezinta interesele României, trebuie să aibă la dispoziție analize care să fundamenteze propunerile pe care le fac. România nu a excelat prin analize pe care să le susțină și proiectele pe care le-am depus, din păcate, nu au fost întotdeauna în sensul de a valorifica posibilitățile pe care le avem acolo.

Domnul vicepreședinte al Comisiei europene și președinta comisiei europene afirmă incapacitatea de a aloca fonduri suplimentare. Noi cerem crearea unui fond agricol extraordinar pentru o situație agricolă extraordinară. Nu cea generată de secetă, pentru că Europa se confruntă anul ăsta cu un deficit din producția de cereale, care se va accentua”, a declarat Florin Ciolacu în exclusivitate pentru AGRO TV.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole