Restricție MADR pentru tinerii fermieri! Se blochează accesul la finanțarea de 70.000 EURO/fermă

Ghidul solicitantului pentru tinerii fermieri care vor să acceseze fonduri europene prin intervenția DR 30 a fost publicat de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Acest ghid conține toate informațiile pe care trebuie să le știe tinerii fermieri pentru a construi un proiect de succes, însă vine și cu anumite restricții în ceea ce privește accesul la finanțare.

Una dintre cele mai importante restricții este reprezentată de termenul de 24 de luni de la data instalării. Această condiție a fost modificată față de sesiunile anterioare, în sensul că acum vor fi excluse de la finanțare și persoanele fizice care au deținut o exploatație agricolă pentru mai mult de 24 de luni.

”Marea problemă a accesării liniei de finanțare pentru instalarea tinerilor fermieri este aceea că, pentru tinerii care sunt instalați de mai mult de 24 de luni, avem un element de noutate. În PNDR 2014-2020, tânărul fermier care avea mai mult de 24 de luni ca persoană fizică, nu ca persoană juridică, avea posibilitatea să își deschidă o entitate juridică și putea să acceseze această linie de finanțare.

Acum, acești tineri care au încercat să acceseze în perioada de tranziție și nu au prins finanțare, au pierdut această șansă pentru că au mai mult de 24 de luni, iar tinerii persoane fizice, care au preluat exploatația de la părinți în urmă cu mai mult de 2 ani de zile, momentan sunt restricționați la această linie de finanțare. Această restricție este impusă de către statul membru, în cazul nostru de România. În definițiile din Regulamentul European și din PNS, nu avem această restricție, deci este o gândire a Autorității de Management din România”, a precizat Ion Păunel, consultant fonduri europene, pentru AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

Totuși, ghidul solicitantului prezintă și o excepție în acest sens, pentru tinerii fermieri care au deținut exploatații agricole care se încadrează sub un anumit prag.

Potrivit ghidului, sunt eligibili solicitanţii care au deţinut cu mai mult de 24 de luni înaintea depunerii cererii de finanțare, terenuri şi/sau animale înregistrate în APIA/ANSVSA/ANZ/Registrul Agricol (în cazul păsărilor şi animalelor mici necrotaliate) destinate consumului propriu, cu condiția ca atât solicitanții cât şi terenurile şi animalele aferente exploataţiilor acestora să nu fi beneficiat vreodată de nici un sprijin din fonduri europene FEGA şi/sau FEADR pentru activitatea agricolă, respectiv din PNDR 2014-2020, precum şi perioada de tranziţie 2021-2022.

”În contextul prezentei prevederi, consumul propriu este definit ca reprezentând, în cazul animalelor, până la echivalentul unei Unităţi Vită Mare (1 UVM), iar în cazul terenurilor agricole şi a albinelor, până la echivalentul a 1.232,70 S.O. (conform SOC 2017), fără a depăși însumat pragul minim de eligibilitate de până la 2.300 S.O.”, se arată în ghidul solicitantului.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole