REPORTAJ: La fierărie în Viscri, cu Istvan şi Matei

Viscri este datul pe care o întreagă lume l-a descoperit după ce aici şi-a cumpărat o casă prinţul Charles. Este un sat simplu, destul de izolat, în inima Transilvaniei, un loc care este special în felul său. Aici se mai păstrează încă amprenta saşilor şi tot aici mai apar uneori meşteşugari vrednici, care se încăpăţânează să nu abandoneze meseria pe care au învăţat-o de la înaintaşii lor.
Un astfel de caz este cel al fraţilor Gabor  din Viscri, Matei şi Istvan. Ei au învăţat de la bunicul lor, Gabor, cum să lucreze cu fierul, aşa că şi în ziua de azi ţin focul din fierărie apins pentru a face potcoave şi obiecte de feronerie pentru localnici.
Cei doi fraţi au o gospodărie frumuşică, au câteva vaci, o grădină şi, pe lângă, mai câştigă câte ceva din munca de fierari. Nu mult, ci aşa, să îşi mai ia din când în când câte ceva şi să nu fie nevoiţi să plece în străinătate sau să fure, cum singuri spun. Sunt rromi, dar nu au nicio problemă să recunoască asta. De fapt nici nu contează ce sunt, într-o zonă ca cea a Târnavei în care trăiesc şi români, şi saşi, şi maghiari şi ţigani, la un loc, contează mai mult ceea ce fac şi fac bine: fierărie.
Află povestea lor de aici:

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole