Noul proiect de act normativ pentru reorganizarea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a stârnit nemulțumire în rândul fermierilor, mai ales în ceea ce privește asociațiile din sectorul zootehnic. Aceștia sunt nemulțumiți de faptul că proiectul prevede desființarea Agenției Naționale pentru Zootehnie (ANZ), considerând că activitatea acesteia este esențială în monitorizarea și controlul programelor de ameliorare.
Reprezentanții asociațiilor din zootehnie se tem că odată cu desființarea ANZ, activitățile de control în acest domeniu nu vor mai fi la fel de riguroase, iar comunitățile locale nu vor mai avea acces la fel de ușor la specialiști.
”Eu aș putea să vin cu opinia de la talpa țării. La noi, la nivel de sat, nu este bine primită această decizie, pentru că era prima verigă a fermierului de a lua legătura cu un specialist. ANZ au acele centre, OJZ-urile, iar acolo există niște specialiști, ultimii din țara asta, iar omul primea consultanță, știa că acolo este un specialist care să-l îndrume. E important ca noi să avem această Agenție Națională de Zootehnie pentru a crea un lanț. Nu știu dacă se face foarte multă economie cu aceste restructurări, dar nu e o decizie dreaptă în ceea ce privește zootehnia din România”, a precizat Georgiana Udrescu, vicepreședinte CAPRIROM, pentru AGRO TV.
”Din punctul meu de vedere este o mare greșeală, pentru că este necesară existența unei instituții superioare a statului care să poată să monitorizeze toate asociațiile care desfășoară programe de ameliorare. Sunt asociații pe ovine, pe caprine, pe bovine, toate ar trebui controlate de cineva care să monitorizeze în primul rând regulamentele europene, regulamentele naționale. (…) Din punctul meu de vedere, poate ar trebui o reorganizare bazată pe un alt mod de implementare a controalelor, dar nu neapărat să se desființeze. Trebuie cineva care să fie deasupra tuturor și să vadă cum se fac lucrurile efectiv în teritoriu, atât pe parte de asociații, programe de ameliorare, COP, cât și pe partea de implementare a schemelor de plăți, pe care APIA n-ar putea să le controleze doar cu oameni care au specializare pe altceva, nu pe zootehnie sau medicină veterinară”, a precizat Dragoș Manea, reprezentant al asociației Aberdeen Angus, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.
La nivelul ANZ planează incertitudinea, pentru că nici reprezentanții agenției nu știu exact la ce să se aștepte. Până când reorganizarea MADR se va concretiza, activitățile de control merg mai departe, spune șeful agenției, Florinel Bîrcă.
”Nu știu care va fi deznodământul legat de reorganizare. Trebuie aplicată legea 296, numai că trebuie să există o autoritate competentă a statului care să facă ceea ce facem noi acum. Monitorizăm activitatea dânșilor, corectăm activitatea acolo unde au probleme, îi și sancționăm dacă este cazul. Sunt undeva la 8.000 de controale pe an făcute în vederea monitorizării activității de ameliorare și producție în România”, a precizat Florinel Bîrcă, directorul general al ANZ.