RENTABILTATEA CULTURII CARTOFULUI ÎN ROMÂNIA

Pret mic la poarta fermei, investitie mare la hectar si suprafete tot mai restranse. Este vorba de cultura cartofului in tara noastra.

Schimbarile survenite la aceasta cultura au fost din ce in ce mai importante de la an la an, astfel ca in 2017 multi fermieri isi doresc ca si acest sector sa fie incurajat. Costurile ridicate pentru infiintarea culturii cartofului, dar si importurile masive i-au determinat pe multi agricultori romani sa renunte. Potrivit statisticilor in anul 2016 s-au cultivat cu 50.000 de hectare mai putin cartofi de consum, iar productia medie a scazut de la 16 tone pe hectar cat a fost in 2015 la 15 tone pe hectar.

Daca in anul 2015, potrivit documentelor oficiale erau aproximativ 200.000 de hectare cultivate cu cartofi, anul trecut suprafata a scazut ajungand la aproximativ 150.000-160.000 de hectare. Cea mai mare parte din suprafata cultivata cu cartofi nu apare in documetele APIA, ceea ce inseamna ca micii producatori sunt cei care nu au renuntat inca la aceasta cultura.

Cultivatorii de cartofi sustin ca pretul la poarta fermei este unul foarte mic in comparatie cu costurile pe care ei trebuie sa le suporte. Astfel, in 2016, cultivatorii au vandut cu 35-40 de bani kilogramul de cartofi. La inceputul acestui an, pretul a cunoscut o usoara crestere, ajungand la 55-60 de bani pe kilogram. Pretul mic obtinut in urma valorificarii productiei de cartofi este principala cauza care a dus la scaderea suprafetelor. Asta in timp ce investitia normala la cartoful de consum, pentru o tehnologie medie, intr-un an fara probleme este de 45-50 bani pe kilogram. In anii cu precipitatii bogate, gradul de infestare cu boli si daunatori este unul ridicat, iar pierderile sunt insemnate. De aici e simplu de tras concluzia ca un cultivator care vinde la poarta fermei cartoful cu 50 de bani pe kilogram lucreaza in pierdere. Pretul ideal, potrivit celor care activeaza in acest sector ar fi de aproximativ 70 de bani pe kilogram.

Investitia in genetica reprezinta o parte importanta a costurilor de infiintare a unei culturi de cartofi. Suprafetele cu cartofi pentru samanta s-au redus substantial in ultimii ani, iar cea mai mare parte a geneticii este importata. Calitatea cartofilor pentru samanta influeteaza in proportie de aproximaiv 50% calitatea si cantitatea productiei.

Picture of Florentin Iuga
Florentin Iuga

 NOTĂ  Imaginile folosite au caracter ilustrativ. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 ATENȚIE!   Orice comentariu trebuie aprobat de un moderator, de aceea pot apărea întârzieri în publicarea lor. Ne rezervăm dreptul de a respinge sau a șterge parțial acele comentarii care nu respectă o conduită civilizată sau sunt contrare normelor legale de comunicare în spațiul public.

Cele mai citite în ultimele zile

PUBLICITATE

  • Banner KWS

  • © AGRO TV 2025 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.