25 ianuarie 2022 - 09:11

Renovări de case din mediul rural. „Proprietarii nu și-ar fi permis să facă astfel de lucrări”

Un număr de 30 de case din satul bănățean Ilidia, din județul Caraș-Severin, au fost renovate de aproximativ 400 de voluntari ai Asociației „Acasă în Banat”.

De-a lungul a trei zile, elevi şi profesori, informaticieni, ingineri, jurnalişti, medici, avocaţi, muncitori, dar şi studenţi, ingineri constructori, arhitecţi, restauratori şi meşteri au reparat şi zugrăvit faţadele a 30 de case, în special ale unor familii nevoiaşe.

Voluntariii au venit din Bucureşti, Râmnicu Vâlcea, Târgu Mureş şi Rădăuţi, dar a fost şi un grup de tineri străini din Franţa, Spania, Algeria şi Turcia.

Aceștia au precizat că au ales localitatea bănăţeană deoarece Ilidia este un sat cu o arhitectură unică. Are case mari, decorate, cu ferestre din lemn şi porţi sculptate.

„Patrimoniul arhitectural din sat este extraordinar, trebuie păstrat şi pus în valoare pentru că dă identitate zonei. Ne dorim să acţionăm pentru promovarea patrimoniului construit din Banat, astfel încât, an de an, mergem în alt sat cu voluntarii ca să putem sprijini cât mai multe comunităţi.

Provocarea la Ilidia a fost să reuşim să ne asigurăm că detaliile caselor sunt refăcute şi apoi atent pictate pentru că la cele mai multe nu s-au mai făcut lucrări de întreţinere de zeci de ani, iar multe dintre ele erau deteriorate. Este foarte clar că, în cele mai multe situaţii, proprietarii nu şi-ar fi permis să facă astfel de lucrări, iar în timp, faţadele ar fi fost complet pierdute”, a spus Radu Trifan, preşedintele Asociaţiei Acasă în Banat, citat de Mediafax.

Organizatorii estimează că la eveniment s-au implicat circa 400 de voluntari şi că s-au adunat peste 7.000 de ore de muncă.

Pe parcursul celor trei zile de eveniment au fost refăcute 30 de faţade, una dintre ele fiind căminul cultural din centrul satului, având o suprafaţă foarte mare. Numeroase garduri din zid de piatră au fost şi ele reparate sau zugrăvite, iar unul dintre ele a fost înfrumuseţat cu o pictură murală, reprezentând o casă tradiţională din Ilidia.

„O aniversare, un spectacol folcloric la finalul zilei”

Într-o postare pe Facebook din 19 iunie 2021, voluntarii asociației scriau că prima zi a fost una „intensă” la Ilidia.

„20 de șantiere deschise întreaga zi. Alte 10 rămase pentru sâmbătă. Ajutoare de nădejde, soarele ne bucură când se mai ascundea în nori, multă culoare și veselie. O aniversare, un spectacol folcloric la finalul zilei. Ilidia, Caras Severin. Au fost alături de noi la lucru echipa de la Gruparea de Jandarmi Mobilă «Glad Voievod» Timişoara si Asociația Gladiatorii Albastri Timisoara, echipa SafeFleet Telematics, echipa Valeo, echipa Visma Software Romania, o echipă de la dm drogerie markt România mulți tineri entuziaști de la Liceul Teoretic «General Dragalina» Oravița, de la Liceul de Arte Plastice, Timișoara și de la FAUT – facultatea de arhitectură și urbanism Timișoara. Mâine, e o nouă zi Color the Village. Mai avem treabă la Ilidia. #colorthevillage #ilidia”, scriu pe pagina lor de socializare cei din Asociație.

Voluntarii s-au îngrijit și de spațiile din fața caselor, au pus flori, dar au înfrumusețat și câteva fântâni. Mai mult decât atât, la trei dintre casele renovate au fost montate jgheaburi și burlane pentru a preveni infiltrațiile de apă și distrugerea fațadei.

Foarte mulți localnici s-au implicat, dând o mână de ajutor voluntarilor la zugrăvit, dar și la gătit, oferind unelte și diferite bucate gătite special pentru ei.

În cele trei zile au avut loc şi evenimente culturale și sportive dedicate voluntarilor şi localnicilor. De asemenea, în sat a fost amplasată o stație de încărcare pentru autoturismele electrice care va fi folosită de turiștii din zona Cheilor Nerei.