Reguli privind producerea și valorificarea laptelui de oaie

oi_staulLa această dată un procent mare de crescători de ovine exploatează această specie pentru producția de lapte care constitue materia primă pentru obtinerea brânzeturilor, mai ales de tip telemea, caș, brânzeturi frământate, urdă, sau cascaval, produse la care se realizează un randament foarte bun în exploatații integrate sau în unități specializate, potrivit unui comunicat de presă, remis de DSV Sibiu.
Caracteristicile laptelui de oaie sunt reprezentate de continutul ridicat în substante proteice, 5,7%, în cazeină, 4,6%, lactalbumină/ lactoglobulină 1,1%, lactoză 4,5%.
Continutul de calciu din laptele de oaie este între 162 și 259 mg/ 100g, este bogat în grăsimi 6,7%, iar aportul de fosfor, sodium, magneziu, zinc, fier și grupul de vitamine B, este însemnat.
O condiție esențială pentru realizarea unui spor de efective și implicit de produse animaliere scontate, cantitativ și calitativ, se referă la starea de sănătate a ovinelor, condiție care constituie o preocupare importantă a serviciilor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor în perspectiva prevenirii bolilor transmisibile la animale, protejarea populației de bolile transmisibile de la animale la om, protecția și bunăstarea ovinelor, asigurarea pieței de consum cu produse obținute de la această specie, cu origine cunoscută de calitate și salubre, activități care se desfășoară în contextul unui larg cadru legislativ specific.
În baza responsabilităților ce le revin și pentru a asigura un sprijin concret și eficient crescătorilor de ovine, serviciile sanitare veterinare, oferă o serie de servicii cu referire la:

 • Asigurarea bazei umane și materiale necesare pentru efectuarea acțiunilor sanitare veterinare de prevenire și combatere a bolilor la animale.
 • Evaluarea și monitorizarea exploatațiilor care dețin ovine, implementarea legislației privind identificarea, înregistrarea și mișcarea animalelor.
 • Supravegherea clinică a stării de sănătate a efectivelor, prin examene clinice și inspecții la exploatațiile comerciale și în exploatațiile nonprofesionale de la gospodăriile populației.
 • Măsuri de supraveghere și prevenire a unor boli transmisibile prin vaccinări profilactice, tratamente antiparazitare preventive și curative, diagnosticul unor boli prin examinarea în laborator a probelor recoltate de la animale în acest scop.
 • Monitorizarea circulației animalelor, a produselor, a subproduselor de origine animală, a medicamentelor și a produselor biologice.
 • Despăgubirea proprietarilor de animale în vederea lichidării rapide a unor focare de boli transmisibile la animale.
 • Realizarea acestor acțiuni, care în principal sunt în interesul crescătorilor de ovine, nu pot fi eficiente decât printr-o colaborare permanentă între crescătorii de animale, asociațiile de profil și medicii veterinari, respectându-se cu strictețe legislația din domeniu.

Legislația în vigoare sprijină crescătorii de ovine care doresc să valorifice producția primară, sau produsele obținute prin procesarea producției primare, însă cu obligația să solicite D.S.V.S.A. județene, document de înregistrare pentru vânzare cu amănuntul, document care stabilește: codul producătorului, produsele care se valorifică, cantitatea, locul de comercializare și aria de distribuție.
Această înregistrare este necesară pentru a se putea monitoriza și controla respectarea normelor și regulilor de igienă, trasabilitatea și siguranța alimentelor, de către toți crescătorii de ovine care produc, procesează, depozitează și comercializează lapte și produse din lapte de oaie, în scopul protejării sănătății publice.
În condițiile în care crescătorii de ovine sunt înregistrați la D.S.V.S.A. județeană, cu centrul de prelucrare a laptelui integrat în exploatație sau independent și implicit pentru vânzare cu amănuntul, aceștia pot să comercializeze produsele din lapte de oaie la consumatorul final, la alte unității autorizate, în piețe agroalimentare de pe întreg teritoriul României, precum și cu ocazia expoziților, târgurilor sau alte manifestări organizate de diferite autorități sau organizații profesionale în cadrul legal, respectând următoarele:
Laptele, materie primă, să fie obținut de la animale sănătoase, în condițiile respectării normelor de igienă.
Producătorul să dețină:

 • document de înregistrare sanitară veterinară pentru vânzare directă și sau vânzare cu amănuntul, eliberat de D.S.V.S.A județeană,
 • atestatul de producător și carnetul de comercializare a produselor agricole, eliberat de primăria din localitate
 • fișa de sănătate a animalelor vizat de medicul veterinar,
 • carnet de sănătate a producătorului cu viza medicului uman.

Să respecte condițiile de igienă privind transportul, depozitarea și comercializarea acestor produse,

 • Produsele să nu fie falsificate sau să prezinte modificări anormale ale aspectului/ culorii, mirosului, gustului ori consistenței,
 • Produsele să nu fie contaminate cu diferite impurități, să nu fie transportate sau prezentate în ambalaje murdare, ori improprii pentru produsele respective;
 • Să ofere consumatorului date privind identitatea producătorului, sortimentul de produs, data obținerii, valabilitatea, înscrise pe o etichetă atașată pe ambalaj, cutia de plastic sau puțină pentru brânzeturi.
 • Anual medicii veterinari oficiali și cu liberă practică, împuterniciți, verifică în teren situația concretă la nivel de localități și la stâni constituite, modul de producerea și valorificare a laptelui de oaie și a derivatelor rezultate prin procesare, motivat de necesitatea implementării legislației specifice în această activitate, având în vedere și faptul că produsele obținute din laptele de oaie sunt solicitate de mulți consumatori în cadrul județului, respectiv, pe teritoriul național, în spațiul intracomunitar și la export.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole