Reguli noi pentru vânzarea terenurilor agricole! Guvernul a adoptat ordonanța!

Noi reguli pentru vânzarea terenurilor agricole! După ce legea vânzării terenurilor agricole a generat o serie de blocaje de ordin birocratic, blocând peste 49.000 de contracte, Guvernul României a adoptat, în ultima ședință, o Ordonanță de Urgență menită să rezolve aceste probleme. Astfel, executivul clarifică anumite aspecte privind cererile prin care se solicită afișarea ofertei de vânzare a terenului agricol situat în extravilan, aflate în curs de soluționare, depuse până la data de 13 octombrie 2020.

”Tot în această ședință de Guvern s-a adoptat o Ordonanță de Urgență privind unele măsuri de reglementare a vânzării terenurilor, care venea să deblocheze o situație generată de o lege imperfectă, legea 175/2020 care modifica legea 17/2014 și unde peste 49.000 contracte erau blocate. Ce prevede această Ordonanță de Urgență? Că toate tranzacțiile inițiate până la apariția legii, adică 13 octombrie 2020, să se facă pe vechea procedură, în așa fel încât să se evite litigii noi și blocarea acelor tranzacții, urmând ca toate tranzacțiile inițiate după 13 octombrie să se facă pe procedura nouă, respectând toate acele prevederi din lege privind dreptul de preempțiune și prioritizare a acelor preemptori”, a precizat Adrian Oros la finalul ședinței de Guvern. 

În fundamentarea OUG se arată că procedura privind achiziția terenurilor agricole situate în extravilan este mult mai complexă, aceasta fiind derulată în mai multe etape, ceea ce necesită o perioadă mai mare de timp pentru pentru finalizarea acesteia, precum și condiții suplimentare stabilite atât pentru preemptori, cât și pentru potențialii cumpărători, se constată că termenul pentru aprobarea normelor metodologice este prea scurt, ceea ce poate creea premisele instituirii unor blocaje în elaborarea acestor norme și aplicarea noilor prevederi.

Astfel, Guvernul României a adoptat ordonanţa de urgenţă având următorul articol unic:

Prin derogare de la prevederile tezei finale a alineatului (1) al articolului II din Legea nr. 175/2020 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan şi de modificare a Legi nr. 268/2001 privind privatizarea societăţilor comerciale ce deţin în administrare terenuri proprietate publică şi privată a statului cu destinaţie agricolă şi înfiinţarea Agenţiei Domeniilor Statului, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 741 din 14 august 2020, cererile depuse până la intrarea în vigoare a acesteia se supun legislației în vigoare la data depunerii lor. Contractele de vânzare se încheie în baza avizelor finale sau adeverințelor eliberate ca urmare a cererilor depuse până la data intrării în vigoare a Legii nr. 175/2020 și se supun legislației aplicabile la data depunerii cererilor.”

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole