REGULI NOI DE LA BRUXELLES

Europarlamentarul roman Daniel Buda a criticat modul in care se incearca impunerea unor conditii noi la plata pe inverzire.

La Bruxelles a avut loc o dezbatere pe documentul propus de echipa condusa de comisarul, Phil Hogan, care potrivit unor oficiali europeni nu are in vedere interesele fermierilor. Modificarea platilor directe, in special a celor care tin de plata pentru inverzire a adus in discutie la Bruxelles numeroase nemultumiri ale europarlamentarilor care au dezbatut documentul propus de Comisia Europeana.

Cea mai mare nemultumire a survenit ca urmare a interzicerii aplicarii produselor de protectia plantelor, in speta a pesticidelor, la culturile care fac obiectul Zonelor de Interes Ecologic, obligatorii pentru eligibilitatea platii pe inverzire care reprezinta o componenta importanta a platilor directe pe suprafata in forma introdusa din 2015.

Masura ar obliga producatorii sa cultive acele culturi verzi, precum soia, mazare sau alte leguminoase fara a folosi produse de protectia plantelor. Totodata, desi s-a subliniat ca exista state care au adoptat o astfel de politica la nivel national, este inca neclar modul in care se face verificarea acestor suprafete cu privire la aplicarea substantelor.

O alta observatie, facuta de europarlamentarul Daniel Buda a fost cea referitoare la faptul ca noile reguli privind inverzirea si care includ suprafetele nelucrate si parloagele conduc la o serie de probleme administrative.

“Aceste terenuri care au intrat in circuitul de greening si stau cinci ani de zile, potrivit Curtii Europene de Justitie, ele intra intr-o alta categorie de folosinta, in speta la pasuni si fanete permanente. Daca fermierul doreste sa le schimbe categoria de folosinta, are de parcurs o procedura atat de stufoasa incat de multe ori renunta la ea. (…) Am fost foarte atent cu privire la chestiunea terenurilor in panta si dimensiunea benzilor de arbusti care pot sa fie acolo plantate. As vrea sa intreb Comisia ce se intampla in ipoteza in care un teren intra in circuitul de greening si se constata ca acel teren incepe sa alunece. Daca fermierul intervine si incepe sa planteze copaci pentru a stopa alunecearea, vine Comisia si prin structurile sale de resort, ii spune ca nu poate face aceasta chestiune”, a sesizat Daniel Buda reprezentantii Comisiei Europene prezenti la dezbaterea cu europarlamentarii.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole