20 ianuarie 2022 - 05:01

REGIUNEA 4 SUD VEST OLTENIA, UN POTENTIAL IN CRESTERE PENTRU FNGCIMM

Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) continua in 2019 strategia  de pozitionare ca pilon de sprijin pragmatic pentru dezvoltarea mediului antreprenorial, a persoanelor fizice si a beneficiarilor publici prin facilitarea accesului la finantare. Implementarea si derularea diverselor programe guvernamentale a permis sprijinirea sectorului antreprenorial ce activeaza in sectoare importante ale economiei nationale, a altor entitati din zona publica sau sociala dar si persoanelor fizice interesate in efectuarea unor investitii legate de achizitionarea unei locuinte sau de dezvoltarea personala, profesionala.

Lansat in urma cu cateva luni, Programul “Investeste in tine” reflecta direct preocuparea guvernului Romaniei pentru dezvoltarea si sustinerea tinerei generatii, in sensul cresterii incluziunii sociale. In cadrul programului, FNGCIMM acorda garantia statului roman, de pana la 80%, pentru creditele acordate de bancile participante. Pana la aceasta data, la nivelul intregii tari, au fost acordate circa 1.000 de garantii,  in valoare totala de cca 27 milioane de lei. In Regiunea Sud 4 Vest Oltenia, in perioada noiembrie 2018 – aprilie 2019, au fost acordate 60 de garantii, cu o valoare medie de cca 29.000 lei.

La nivelul Regiunii 4 Sud-Vest Oltenia FNGCIMM a facilitat in anul 2018 accesul la achizitia unei locuinte pentru peste 980 de tineri, numai in judetul Dolj fiind garantate 412 credite in cadrul Programului Prima Casa. In prima luna de la demararea Programului Prima Casa 2019, au fost aprobate 21 de solicitari de garantare la nivelul Regiunii 4 Sud-Vest Oltenia, din care 8 la nivelul judetului Dolj.

”Am identificat in Regiunea 4 Sud-Vest Oltenia un important potential de crestere, iar acest lucru inseamna pentru FNGCIMM o oportunitate in  extinderea ofertei de instrumente de garantare adaptate la cerintele antreprenorilor, ale beneficiarilor publici sau ale fermierilor. FNGCIMM are atat capacitatea, cat si determinarea de a-i sustine pe toti cei care au planuri de dezvoltare in acest an, fie ca sunt planuri de afaceri, planuri de evolutie a comunitatilor sau planuri personale, de viitor. Avem un mesaj de incurajare pentru tinerii nostri beneficiari, pentru a investi in propria dezvoltare sau pentru a-si antrena si materializa abilitatile antreprenoriale, iar pentru beneficiarii ajunsi la varsta maturitatii in afaceri vom continua sa ne concentram pe diversificarea si adaptarea produselor de garantare. ” a declarat Gheorghe Lapadat, Director General FNGCIMM.

FNGCIMM a emis in cadrul programului Start-Up Nation garanţii pentru finanatarea a peste 400 de start-up-uri din Regiunea 4 Sud Vest Oltenia, in valoare de peste 60 milioane lei, valoarea finantarii fiind de circa 77 milioane lei. Acest lucru a condus la o stimulare a mediului de afaceri, la  cresterea capacitatii de implementare a unor noi tehnologii si a numarului de locuri de munca la nivel de regiune.

In perioada 2002-2019, FNGCIMM a sustinut finantarea a peste 6800 de intreprinzatori din Regiunea 4 Sud Vest Oltenia, valoarea garantiilor ridicandu-se la circa 1,6 miliarde lei.

Cele 870 de garantii, in valoare de peste 900 milioane lei acordate de FNGCIMM in perioada 2010 -2019 in Regiunea 4 Sud Vest Oltenia, demonstreaza implicarea institutiei in dinamizarea programelor de dezvoltare durabilă dedicate beneficiarilor publici locali care au in derulare proiecte de infrastructura rutieră, sociala si educationala, de alimentare cu apa sau canalizare în cadrul Programului National de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020, in baza OUG79/2009 privind renovarea si dezvoltarea spatiului rural prin cresterea calitatii vietii si diversificarii economiei in zonele rurale.

In anul 2018, in Regiunea 4 Sud Vest Oltenia au fost acordate 200 de garantii destinate sustinerii proiectelor de dezvoltare in sectorul rural, cu o valoare de 104 milioane lei. Judetul Dolj detine primul loc in clasamentul regional si national din portofoliul FNGCIMM, ca expresie pragmatica a contributiei statului la cresterea calitatii vietii in zonele rurale si renovarea satului romanesc.