19 octombrie 2021 - 11:34

Reduceri de personal la MADR! ”Vom functiona cu trei secretari de stat”

Ministrul Agriculturii, Nechita-Adrian Oros, susţine că instituţia va funcţiona cu trei secretari de stat, faţă de cinci anterior, în prezent fiind ocupate două posturi, un secretar de stat numit recent de premierul Ludovic Orban, în persoana lui Emil Dumitru, şi unul păstrat din fosta structură a ministerului, respectiv Claudiu Sorin Mareş, informează AGERPRES.

Acesta a precizat că persoana care va ocupa viitorul post de secretar de stat va fi în mod sigur un agricultor.

„Un secretar de stat a fost într-adevăr păstrat. Guvernul acesta este foarte minoritar în Parlament. El se ocupă în continuare de Relaţia cu Parlamentul. Eu aş vrea să am patru secretari de stat, nu ştiu câţi o să primesc, pentru că suntem un guvern destul de auster. Anterior, aici au fost cinci secretari de stat şi un subsecretar de stat şi am zis să mergem la jumătate, să avem măcar trei. (…) Am mai multe propuneri pentru acest post vacant, dar nu pot să vă spun nume deocamdată. Vă pot spune că în mod sigur este agricultor. Este suficient că sunt eu veterinar, restul trebuie să fie agricultori”, a declarat, pentru AGERPRES, ministrul Agriculturii.
Recent, pe funcţia de secretar general în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a fost numit Ionuţ Cătălin Nica.

Oros a mai spus că a găsit în Ministerul Agriculturii multe dintre funcţiile importante din direcţii neocupate sau oamenii veniţi prin delegare, iar această tactică s-a perpetuat luni sau chiar ani de zile.

„În Ministerul Agriculturii sunt destul de multe funcţii de şef, dar foarte multe dintre funcţiile mari nu au fost ocupate. Cred că a fost o tactică să nu fie ocupate, pentru că toate sunt vacante şi toţi sunt delegaţi. Ori a fost o tactică să îi ţii acolo doar pe şase luni şi să le spui tot timpul, dacă nu faci te schimbăm, ori este cealaltă variantă, dar nu vreau să fiu prea dur: erau atât de slabi încât nu puteau să ia niciun un examen aranjat. De ce să ţii un om pe o funcţie aşa importantă, luni de zile sau ani de zile? Vă dau câteva exemple: director general adjunct la Inspecţii, două posturi vacante, Direcţia Îmbunătăţiri funciare şi fond funciar – vacant, Direcţia Generală de Buget-Finanţe – vacant”, a subliniat oficialul MADR.

Ministrul a anunţat că până la începutul lunii ianuarie va finaliza evaluarea capacităţii administrative a MADR şi în instituţiile subordonate, pentru a vedea exact unde sunt minusuri de personal şi care sunt zonele în care oamenii „se cam calcă pe picioare”.

Întrebat câţi angajaţi sunt la ora actuală în structurile MADR, Oros a precizat că, în total, pe toate structura agricolă sunt 14.239 de angajaţi, din care 707 sunt în aparatul central.