Rectificarea bugetară: ce bani se dau Ministerului Agriculturii

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) primește la rectificarea bugetară din luna noiembrie una dintre cele mai mari sume, alături de Ministerul Finanțelor (MF), Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale și Ministerul Economiei, potrivit proiectului publicat joi pe site-ul MF.

Pe de altă parte, cele mai mari sume la rectificarea bugetară le vor pierde Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, precum şi Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii.

La MADR, suma prevăzută la rectificarea bugetară creşte cu 376,6 milioane lei, per sold, respectiv alocarea suplimentară a 2 milioane lei în vederea asigurării drepturilor salariale, 50 de milioane lei transferuri către instituţii publice şi 365,6 milioane lei pentru acordarea unui ajutor de stat producătorilor agricoli care au înfiinţat culturi în toamna anului 2021 şi au fost afectate de seceta pedologică. Având în vedere execuţia cheltuielilor bugetare, s-au identificat economii la alte transferuri (-5 milioane lei), cheltuieli de capital (-5 milioane lei) şi împrumuturi (-31 milioane lei), se mai arată în proiectul privind rectificarea bugetară publicat de MF.

Cu cele 376,6 milioane de lei, Ministerul Agriculturii se află pe poziția a treia în topul creșterilor bugetare, după Ministerul Finanțelor (6,87 miliarde de lei) și MInisterul Muncii (1,492 miliarde de lei).

Creșteri mai sunt prevăzute la Ministerul Economiei (103,4 milioane de lei), Ministerul Justiţiei (90 de milioane de lei), Ministerul Afacerilor Externe ( 71,8 milioane de lei), Serviciul de Protecţie şi Pază (20,4 milioane de lei).

Diminuarea creditelor bugetare este prevăzută pentru Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (cu 3,812 miliarde de lei), Ministerul Sănătăţii (cu 1,063 miliarde de lei), Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (cu 538,8 milioane de lei), Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii (cu 514,8 milioane de lei), Ministerul Afacerilor Interne (cu 383,6 milioane de lei), Ministerul Energiei (cu 327,3 milioane de lei), Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării (cu 186 de milioane de lei, Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse (cu 109,7 milioane de lei), Secretariatul General al Guvernului (cu 90,9 milioane de lei), Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (cu 85,6 milioane de lei), Ministerul Educaţiei (cu 80 de milioane de lei) și Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (cu 76,5 milioane de lei).

Având în vedere execuţia cheltuielilor bugetare s-au identificat economii la proiecte cu finanţare din sumele reprezentând asistenţă financiară nerambursabilă aferentă PNRR (-527,52 milioane lei) şi la proiecte cu finanţare din sumele aferente componentei de împrumut a PNRR (-32,97 milioane lei).

Potrivit proiectului privind rectificarea bugetară, sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanţarea cheltuielilor bugetelor locale se diminuează per sold cu suma de 435,3 milioane lei.

De asemenea, bugetul de stat pe anul 2022 se diminuează la venituri cu suma de 1,941 miliarde lei, iar la cheltuieli se majorează cu suma de 18,433 miliarde lei credite de angajament şi se majorează cu suma de 1,916 milioane lei credite bugetare, deficitul crescând cu aproape 3,857 miliarde lei.

În ceea ce priveşte bugetul general consolidat, veniturile se majorează, pe sold, cu suma de 521,1 milioane lei, cheltuielile se majorează, pe sold, cu suma de 522,1 milioane lei, iar deficitul bugetului general consolidat în termeni cash se menţine la 80,154 miliarde lei, diminuându-se ca procent în PIB, de la 5,84% din PIB la 5,74% din PIB, se mai arată în proiectul privind rectificarea bugetară.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole