15 mai 2021 - 20:39

Rectificare bugetara: +100 milioane lei in bugetul Ministerului Agriculturii

Guvernul a adoptat prima reactificare bugetară din acest an 2020, ce include alocări financiare suplimentare. Bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale este suplimentat prin această rectificare bugetară cu 100 milioane lei prevăzut pentru a face față crizei cauzate de pandemia de COVID-19, dar și de efectele secetei. Banii vor fi alocați pentru asigurarea sumelor necesare garanțiilor de stat pentru împrumuturile contractate de întreprinderile din sectorul agricol.

Un plus de 34,7 milioane lei primește și Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) la domiciliu pentru achiziția de către direcțiile județene sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor de echipamente de protecție și materiale de dezinfecție necesare desfășurării activității în condiții de siguranță.

Deficitul bugetar este estimat, anul acesta, la 6,7% din PIB, a mai spus acesta.

Cele mai mari sume au fost alocate Ministerelor Muncii, Sanătății și Finanțelor Publice:

Ministerul Muncii și Protecției Sociale: +8.103,9 milioane lei, din care, în principal: +1.889,4 milioane lei pentru indemnizații în urma suspendării activității conform OUG nr.30/2020 și +6.042,4 milioane lei transferul de echilibrare către Bugetul asigurărilor sociale de stat.

Ministerul Sănătății: +3.796,4 milioane lei, astfel: + 740,0 milioane lei, în principal pentru programe de sănătate, achiziții în regim de urgență de echipamente/materiale sanitare, transferuri de capital pentru susținerea măsurilor destinate combaterii pandemiei cu coronavirusul SARS-CoV-2. + 250 milioane lei, suplimentarea cheltuielilor aferente programelor cu finanțare rambursabilă + 2.791,4 milioane lei, suplimentarea transferurilor pentru echilibrarea bugetului Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate.

Ministerul Finanțelor Publice – Acțiuni Generale: +3.215,0 milioane lei, din care în principal pentru: + 3.000,0 milioane lei la Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, 200 milioane lei pentru schema de ajutor de stat pentru susținerea activității IMM-urilor în contextul crizei economice generate de pandemia COVID – 19.