25 septembrie 2021 - 03:17

Record national inregistrat la Arad! Oaia cu sase miei

Arad. Surpriză de proporții și record național în județul Arad, unde o oaie a adus pe lume nu mai puțin de sase miei, informează publicația Arad Online. Până și pentru crescătorii acestei rase a fost o surpriză vestea. Mioarele din rasa Romanov, căci despre ele este vorba, fată cel mult 5 miei. Aşa că evenimentul petrecut acum la Arad, când o oaie a fătat șase miei, a fost pentru proprietarul oilor o mare mândrie. Mai mult, sătenii au dat fuga în ograda să vadă minunea.
 
Nea Ion povestește cum i-a numărat pe miei să fie sigur că sunt șase, în timp ce vecinul, nea Traian, a venit să dea o mână de ajutor. Fiind și el, la rândul său crescător de oi din aceeași rasă, nea Traian spune că nu s-a mai întâlnit cu așa ceva, că de obicei o oaie fată trei, hai patru, maxim cinci miei dar niciodată nu a fost vorba de șase. 
 

Mobilizarea a fost generală cu atât mai mult cu cât, pentru că mioarei ii era imposibil să hrănească atâtea guri flamande, ciobanii au decis să le dea mieilor abia nascuți lapte cu biberonul.

Rasa de oi Romanov, adusă din Rusia, este mai puțin cunoscută la noi. Sunt, se pare, mai puțin de 4.000 de capete în România. Oile din aceasta rasă sunt rezistente pe timp de iarnă, dar trebuie protejate de ploaie. Carnea, în schimb, spun ciobanii, este un deliciu. Kilogramul în viu ajunge la aproximativ 15 lei. Mai mult, un miel din această rasă ajunge la 30 de kilograme în doar două, trei luni, carnea lui fiind mai scumpă decât cea a mieilor autohtoni.