Cursul leu/dolar, a atins un record al tuturor timpurilor. Euro este la cel mai scăzut nivel din ultimii 20 de ani în raport cu dolarului. Creșterea dolarului va avea ca efect scumpirea gazelor și petrolului, care se tranzacționează pe piața internațională în moneda americană.
Cursul de schimb leu/dolar a depăşit ieri, pragul psihologic de 5 lei/$, atingând un maxim istoric. Pe pieţele externe moneda europeană a continuat tendinţa de depreciere, coborând la cel mai scăzut nivel din ultimii 20 de ani în raport cu dolarul american.
Cauzele principale ale turbulenţele de pe piaţa valutară
- Vladimir Putin a anuntat mobilizarea militară parţială, în contextul invaziei din Ucraina
- Rezerva Federală USA a majorat ieri dobânda cu 75 de puncte procentuale.
Cine este în avantaj
Creşterea dolarului peste pragul de 5 lei aduce un câştig nesperat celor care şi-au păstrat economiile în dolari, precum şi companiilor cu exporturi în SUA sau în alte ţări unde multe tranzacţii sunt exprimate în dolari. Importurile României din SUA au ajuns la 500 mil. euro la final de S1/2022, în timp ce exporturi de bunuri ale României în SUA erau de circa 1 mld. euro la final de S1, adică doar 2,5% din exporturile totale.
Cine este în dezavantaj
Creşterea cursului leu/dolar scumpeşte importurile României în dolari, adâncind deficitul comercial şi deficitul de cont curent şi aducând inflaţie importată.
Şi firmele cu credite în dolari sunt afectate de creşterea cursului. La finalul primelor şapte luni din 2022 valoarea creditelor noi ale companiilor în dolari era de circa 400 mil. dolari, în timp ce volumul depozitelor noi la termen în dolari trecea de 1,5 mld. dolari.
Efecte nefavorabile apar şi la nivelul datoriei publice, guvernul plătind mai mult pentru împrumuturile în dolari.
Datoria României în dolari, de patru ori mai mică decât datoria în euro
Datoria guvernamentală a României în dolari era la final de iulie 2022 de 57,5 mld. lei (11,5 mld. dolari), de peste 4 ori mai mică decât datoria statului în euro. Ponderea datoriei publice externe în dolari în datoria publică totală era de circa 8%.
Ce va urma? Ce spun specialiștii
„Va fi cerere mai mare de dolari la nivel mondial ceea ce va face ca moneda americană să se aprecieze și mai mult, în continuare. Ezitarea la nivel european de a tempera mai mult inflația va determina multă lume să se îndrepte către depozitele în dolari. Acest lucru are impact negativ asupra economiei europene. Investitorii reactioneaza destul de rapid la modificări. În momentul în care Banca Centrală Europeană anunțase o dobânda de referință ceva mai mare decât cea pentru dolar, foarte rapid au început să vină niște bani către Europa, motiv pentru care americanii s-au grăbit să anunțe că ei vor crește și mai mult dobânda de referință astfel încât să convingă mai mulți investitori să își țină banii în dolari. În USA există și niște poluri de trezorerie cu un randament fixat pe inflația calculată și atunci este mult mai inteligent să îți ții economiile în USA în bonuri de trezorerie. Acestea sunt procesele care par a afecta cel mai mult evoluția recentă a dolarului in raport cu euro sau alte valute” este opinia profesorului de economie mondială, Cristian Ursulea, exprimată la un post de televiziune.