26 mai 2022 - 19:53

Recomandările privind aplicarea tratamentelor în platforma Ziua Grâului Bărăgan

Ziua Grâului Bărăgan 2021 reprezintă una din platformele din seria Evenimentelor Fermierilor, marca FarmForum. 

În cadrul evenimentului Ziua Grâului Bărăgan vor fi prezentați un numar de 42 soiuri de grâu iar genetica provine de la 9 companii producătoare de semințe. Întreaga platformă a fost semănată în aceleași condiții și tratamentele cu produsele fitosanitare se aplica unitar pe suprafață. 

Compania ADAMA este cea care pune la dispoziție toate tratamentele pentru asigurarea protecției plantelor în ceea ce privește spectrul buruienilor, bolilor și a dăunătorilor.  

Referitor la modalitatea de aplicarea tratamentelor sunt luate în calcul recomandările prezentate în acest articol. În studiile realizate de către Arvalis, Insitutul vegetal din Franța, este demonstrat faptul că alegerea celui mai bun moment pentru aplicarea produselor fitosanitare este un element cheie pentru reușita tratamentelor. De asemenea, este exclus să fie aplicat un produs fitosanitar în condiții de vânt, mai ales dacă vremea este uscată sau caniculară. 

Un tratament fitosanitar trebuie să garanteze eficacitatea unui produs cu doza recomandată. Aplicarea tratamentului se decide în funcție de mai mulți parametri: observarea presiunii parazitare, determinarea produsului și a dozei și ajustarea în consecința a volumului de amestec în funcție de tipul de duze utilizate. 

Odată ce acești parametri au fost stabiliți, rămâne de decis cand se intervine. Condițiile meteorologice și ale solului sunt esentiale pentru eficacitatea tratamentului. Importanța lor variază în funcție de modul în care funcționează produsul. Cu toate acestea, căutarea condițiilor optime nu ar trebui să conducă la o intervenție prea târzie sau să riște să depaseasca etapele optime ale buruienilor.

 Evitarea temperaturilor ridicate 

Chiar dacă erbicidele sunt produse fitosanitare pentru care condițiile de aplicare influențează cel mai mult succesul tratamentului, este necesar, pentru toate aplicarile, să se intervină în condiții meteorologice favorabile. Acestea înseamnă că tratamentul să se realizeze la temperaturi inferioare de 25°C și diferența de temperatură dintre zi și noapte să nu depășească 15°C, acest lucru este cu atât mai mult valabil  în cazul unor temperaturi negative.  Alte condiții importante: evitarea tratamentelor dacă sunt anunțate temperaturi scăzute în zilele ulterioare tratamentului. În cazul temperaturilor negative, este de preferat să nu se utilizeze produse foliare sistemice. 

 

Umiditatea atmosferică și vântul 

Umiditatea armosferică favorabilă aplicării tratamentelor este atunci când aceasta depășește 60%. Aceasta limitează volatizarea picăturilor și ameliorează hidratarea pe suprafața foliară.  Este recomandat ca vântul să nu depășească viteza de 19 km/h. De fapt, vântul poate provoca deriva picăturilor de pulverizare și de asemenea poate usca suprafața foliară. Este recomandat să se realizeze tratamentul atunci când timpul este foarte calm. În momentul în care se realizează aplicarea tratamentelor, trebuie să se aibă în vedere că în urmatoarele ore nu sunt anunțate ploi. Pentru aplicarea produselor pe suprafața solului (la radacina plantei), solul trebuie să fie umed,   exces de apă (fără scurgeri la suprafața solului sau prin drenaj). 

Condițiile climatice și starea solului sunt elemente determinante în eficacitatea tratamentelor. 

Momentul optim – dimineața

Intr-o manieră generala, conditiile climatice favorabile pentru aplicarea tratamentelor sunt mai degraba dimineata:umiditatea atmosferica depaseste 60% timp de cateva ore si suprafata plantelor este permeabila, deoarece stomatele sunt deschise pentru a putea absorbi produsul datorita temperaturilor scazute si umiditatii de pe timpul noptii. 

Este posibil să se realizeze tratamente și noaptea, atunci când umiditatea depășește 60%. In timp ce, pe timpul zilei din cauza temperaturilor ridicate, stomatele pot fi închise, iar absorbția produsului poate încetini. 

Pe de altă parte, este aproape interzis sa fie aplicate tratamente, atunci când umiditatea este scăzuta și temperaturile sunt ridicate, cum ar fi primavăra târzie și vara: picăturile de pulverizare se evaporă și nu ajung pe plantă. 

Aplicarea erbicidelor în funcție de timp 

Erbicidele, în particular produsele sistemice, sunt cu atât mai eficiente dacă ele sunt aplicate în condiții optime de creștere a buruienilor. Această perioadă se referă la menținerea unor condiții climatice favorabile, între 8-10 zile care încadrează tratamentul: temperaturi ușoare (4-20°C) și umiditate relativă a aerului de peste 60% în zilele anterioare și ulterioare tratamentului. Acest lucru este valabil și pentru produsele de tip regulator de creștere. 

appr mandru fermier 1 800x450 1

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.