Cu ocazia Sărbătorilor de Iarnă și a diferitelor manifestări tradiționale organizate la nivel de localități, se produc și se comercializează cantități apreciabile de produse alimentare de origine animală și vegetală, iar valorificarea acestora, în alte condiții decât cele prevăzute de normele sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor în vigoare, poate constitui un pericol pentru sănătatea publică.
În scopul prevenirii apariției unor situații nedorite se atenționează crescătorii de animale, operatorii din domeniul alimentar și nu în ultimul rând consumatorii, că în contextul actelor normative cu referire la siguranța alimentelor, au o serie de obligații și responsabilități, respectiv :
Să respecte permanent normelor de igienă și de funcționare a unităților, care produc, procesează, depozitează, transportă și comercializează produse de origine animală și vegetală, precum și în unitățile de alimentație publică (restaurante și pensiuni agroturistice) care organizează mese festive.
Să respecte condițiilor de depozitare și a temperaturilor optime de păstrare a materiilor prime și a produselor finite, pentru a se evita un potențial risc de contaminare a alimentelor.
- Să certifice cu documente și marca de sănătate (când este cazul) condițiile de trasabilitate și calitate pentru carne, lapte, ouă, pește și alte materii prime și produse alimentare finite.
- Să respecte operațiunile de ambalare și regulile de etichetare a produselor alimentare, destinate comercializării.
- Să asigure condițiile de transport a produselor alimentare cu respectarea normelor de igienă și de temperatură în mijloacele de transport.
- Populația să se aprovizioneze cu produse alimentare, numai din unități și spații autorizate sanitar veterinar, evitând comerțul ‘stradal’.
- Consumatorii să verifice cu atenție instrucțiunile de pe etichetele produselor alimentare privind informațiile despre componente, a modului de păstrarea, preparare corectă și valabilitatea lor.
- Carnea proaspătă destinată valorificării în unitățile autorizate sanitar veterinar, trebuie să provină numai din abatoare autorizate sanitar—veterinar, unde este asigurată asistența de specialitate permanentă.
- Carnea trebuie să fie însoțită de certificat sanitar veterinar, eliberat de medicul veterinar oficial al unității de origine, care atestă salubritatea și calitatea acesteia.
- Să nu se cumpere carne pe care nu este aplicată marca de sănătate a unității de sacrificare sau cu marca de identificare a unității de tranșare. Marca de sănătate atestă că produsele au fost supuse controlului sanitar veterinar oficial.
Porcii proveniți din exploatații nonprofesionale (gospodării individuale) pot fi tăiați în mod tradițional, în gospodăria proprietarului, sub supraveghere sanitară veterinară și cu respectarea normelor privind protecția animalelor în timpul sacrificării, prin solicitarea medicului veterinar pentru efectuarea asomării animalului înainte de înjunghiere.
Carnea provenită de la porcii crescuți și sacrificați în gospodăriile individuale poate fi utilizată numai pentru consum în exploatația de origine, după efectuarea obligatorie a examenului trichineloscopic la sediul circumscripțiilor sanitare veterinare care funcționează în municipii, orașe și comune, fiind interzisă comercializarea acesteia, inclusiv în unitățile autorizate sanitar veterinar.
Alte produse alimentare din lapte, pește, sau produse tradiționale (cozonaci, prăjituri, produse de panificație, legume de sezon, etc). se pot comercializa în spații amenajate și autorizate, sub controlul personalului de specialitate.
Comercializarea animalelor din exploatațiile de la gospodăriile populației, (porcine, bovine, ovine, cabaline) se poate face doar în târguri de animale, sau abatoare autorizate / înregistrate la D.S.V.S.A. județeană, conform legislației sanitar-veterinare în vigoare.
Animalele vor fi însoțite de următoarele documente:
Cartea de exploatație
- Formularul de mișcare
- Pașaportul (în cazul speciei bovine și cabaline)
- Certificatul de sănătate și documentul privind informațiile pentru lanțul alimentar. în cazul mișcării către abator.
Producătorii individuali care doresc să-și valorifice producția primară sau produse obținute prin prelucrarea acesteia, trebuie să posede documentul de înregistrare sanitară veterinară eliberat de D.S.V.S.A județeană, actul de identitate, atestatul de producător și carnetul de comercializare a produselor agricole, carnet de sănătate vizat de medicul uman și fișa de sănătate a animalelor vizată de medicul veterinar din localitate.
În această perioadă, este asigurat serviciul permanent de asistență de specialitate, la unitățile sanitare veterinare din teritoriu, totodată se efectuează, acțiuni de control pe întreg traseul parcurs de produsele alimentare, de la producător până la consumatorul final, pentru ca piața de desfacere să fie asigurată cu alimente de calitate și salubre.