„Paște cu pigment natural”. Este propunerea cu care vin cercetătorii de la Banca de Resurse Genetice și Vegetale (BRGV) de la Buzău către toți românii care vor să fie siguri că ceea ce pun în farfurie este sănătos. Practic, cercetătorii buzoieni recomandă gospodinelor să încerce să facă pentru Paște ouă vopsite cu pigmenți obținuți chiar din plantele pe care le au în studiu ceea ce înseamnă că se va obține o culoare naturală, fără E-uri.
Propunerea este bine venită mai ales în contextul în care InfoCons a arătat, în urma unei analize, că majoritatea mărcilor de vopsea care există în piață conțin E-uri. Mai exact, un pliculeț cu vopsea poate conține până la 11E-uri.
Iată plantele din care puteți obține pigmenți naturali și ouă frumos colorate și mai ale sănătoase:
Mentha x piperita f. citrata – CARPATICA (proaspăt recoltată). Este o plantă ce conține flavonoide și pigmenți polifenolici cu tentă gălbui-verzuie, care imprimă ouălor o nuanță subtilă, deschisă.
Ocimum basilicum var. purpurascens – SĂVÂRȘIN (plantă întreagă, congelată). Este bogată în antociani (pigmenți responsabili de culoarea violet), oferă ouălor o tentă gri-albăstruie, în funcție de concentrație și pH.
Ocimum basilicum – MIRON (plantă întreagă, congelată). Prezintă flavonoide și uleiuri volatile, care nu colorează intens, dar contribuie la o ușoară tentă galben-verzuie și un miros plăcut.
Perilla frutescens var. crispa f. purpurea – CARMINA (plantă întreagă, uscată). Conține cantități mari de antociani (în special shisonină), oferind o nuanță profundă, roșu-violacee – una dintre cele mai intense culori obținute.
Calendula officinalis (inflorescențe uscate – specie neomologată în BRGV). Florile sunt bogate în carotenoizi (licopen, flavoxantină), care imprimă o culoare caldă, galben-portocalie ouălor.
Iată și metoda folosită de cercetătorii buzoieni pentru ouă vopsite cu ajutorul plantelor:
„Am preparat câte un decoct din fiecare plantă, în care am introdus ouăle fierte, lăsându-le peste noapte (~15 ore) la temperatura camerei. Pentru a stabiliza culoarea și a spori aderența pigmentului, am adăugat acid acetic alimentar (9%) în băile de pigmentare. Rezultatul final: ouă vopsite natural, cu o paletă surprinzătoare și armonioasă de culori, obținute exclusiv prin valorificarea resurselor genetice vegetale. Fiecare culoare poartă amprenta unei plante, a cunoașterii și a grijii pentru biodiversitate”, informează Banca de Gene Buzău.
Toate folosite sunt din colecția Băncii de Gene, cu excepția speciei de Calendula [Gălbenele].