RECOMANDAREA SPECIALISTULUI – PRODUCEREA RASADURILOR DE LEGUME

Producerea rasadurilor de legume reprezinta o veriga tehnologica foarte importanta in cultura legumelor, avand multiple avantaje cum ar fi:

  • Obtinerea productiei timpurii la acelasi soi sau hibrid comparativ cu infiintarea culturii prin semanat direct (castraveti, dovlecei, pepeni, tomate si altele);
  • Extinderea arealului de cultură a speciilor mai pretentioase fata de caldura, in areale mai putin favorabile,  prin cultivarea in spatii protejate;
  • Obtinerea productiei de calitate  superioara, in special, in ceea ce priveste uniformitatea acesteia;
  • Economie de samanta, cantitatea de samanta folosita fiind mult mai mica in cazul producerii rasadurilor pentru infiintarea culturilor (cca 200 g/ha tomate) decat in cazul infiintarii culturii prin semanat direct (cca 1-1,2 kg/ha);
  • Uniformitatea mai mare a culturii chiar de la infiintarea acesteia, fiind posibila sortarea matarialului de plantat, etc.

Tehnologia producerii rasadurilor de legume cuprinde mai multe etape:

  • Pregatirea amestecurilor de pamant;
  • Pregatirea spatiilor pentru producerea rasadurilor
  • Semanatul
  • Repicarea rasadurilor
  • Efectuarea lucrarilor de ingrijire a acestora
  • Pregatirea rasadurilor pentru plantare si aprecierea calitatii acestora.

Pregatirea amestecurilor pentru producerea rasadurilor

Amestecul de pamant joaca un rol deosebit de important in cresterea rasadurilor si asigurarea calitatii acestora, in stransa corelatie cu factorii de mediu. Este suportul pe care plantele cresc, de aceea trebuie sa asigure circulatia aerului, apei si elementelor nutritive la nivelul radacinilor. Un amestec de calitatea superioara, trebuie sa se caracterizeze prin:

  • Capacitate foarte buna de retinere a apei care influenteaza regimul de udare;
  • Structura fizica optima (sa nu se taseze) care sa permita schimbul de gaze la nivelul radacinilor, oxigenul fiind indispensabil pentru viata perisorilor absorbanti;
  • pH-ul sa fie corespunzator speciei la care se foloseste (5,5-6,5 la tomate, 6-6,5 la ardei si vinete, 6-7,2 la castraveti, dovlecei etc.)
  • sa aibe capacitate de tamponare ridicata (sa se opuna schimbarii pH-ului in urma fertilizarilor faziale si a udarilor).

Materialele folosite ca substrat pentru producerea rasadurilor de legume

Turba, este cel mai folosit material pentru producerea rasadurilor de legume si se poate folosi singura sau in amestec cu diferite materiale cum ar fi: perlitul, compostul, mranita, pamantul de telina, nisipul si altele.

Cei mai multi producatori de rasaduri de legume folosesc doar turba ca substrat, cu rezultate foarte bune, insa trebuie sa se foloseasca turba cu ph-ul ajustat dupa pretentiile speciei si eventual  imbunatatita din punct de vedere al continutului in elemente nutritive. Se poate folosi si turba fara adaos de substante nutritive, hrana pentru plante fiind asigurata prin fertilizarile faziale aplicate de regula la substrat si daca este cazul, prin fertilizari foliare. In unitatile specializate se prefera aceasta modalitate, controlul nutritiei fiind foarte bine asigurat.

De asemenea, se poate realiza un amestec de pamant cu 2-4 componente, in diferite proportii, pentru diferite specii. Se pot grupa speciile cu pretentii mai mari fata de hrana si gradul de afanare al amestecului (tomate, ardei, vinete, castraveti etc.,) pentru care se fac amestecuri care contin  turba, mranita, pamant de telina, pamant de frunze (provenit de la speciile foioase), perlit, nisip (ex. 30% mranita, 40% turba, 20% pamant de telina si 10% nisip). La speciile mai putin pretentioase fata de hrana (varzoase, salata) se poate face un amestec format din pamant de telina, mranita, turba si nisip in diferite proportii (ex. mranita 30%, turba 40%, pamant de telina 20% si nisip 10%). Amestecurile se recomanda sa se pregateasca cu 1-2 luni inaintea folosirii acestora pentru ca materialele componente sa se armonizeze intre ele si sa devina un tot unitar. Nu se recomnada realizarea amestecului si folosirea imediata, situatie in care poate sa apara o oarecare neuniformitatea a rasadurilor.

Pregatirea spatiilor pentru producerea rasadurilor

Spatiile destinate producerii rasadurilor sunt serele, solariile si  rasadnitele. Acestea se pregatesc diferentiat in functie de tipul de constructie.

Pregatirea serelor si solariilor

In aceste constructii se  produc rasadurile destinate infiintarii culturilor din sere, solarii si timpurii. Pregatirea spatiilor consta in:

  • revizuirea scheletului si efectuarea reparatiile curente, daca este cazul;
  • schimbarea foliei de polietilena, dupa perioada de garantie, sau atunci cand gradul de luminozitate este scazut si afecteaza cresterea plantelor;
  • dezinfectia scheletului, o lucrare foarte importanta care adesea este trecuta cu vederea. Acesta se executa prin aplicarea unui amestec de insecticid si fungicid cu spectru mai larg  de actiune, in doza mai mare, chiar dubla fata de aplicarea pe plante, in vederea reducerii rezervei de spori, larve, oua si alte forme de rezistentacare se instaleaza pe schelet. Se aplica prin pulverizare foarte fina;
  • dezinfectia solului se face folosind produsul RAISAN 51cu actiune contra insectelor si bolilor de sol, a nematozilor si a buruienilor, Se aplica inaintea ciclului de producere  a rasadurilor cand in sol temperatura este cuprinsa intre 10-25 °C, in cantitate de 750-1200 l/hapentru combaterea bolilor si daunatorior de sol sau 2000 l/ha pentru combaterea buruienilor, distribuit prin sistemul de irigare. Dupa aplicare, se face o udarea si  acoperirea solului cu folei de polietilena pentru o perioada de 15-21 zile. Dupa aceasta, se indeparteaza folia, solul se afaneaza pentru aerisirea acestuia si eliminarea gazelor reziduale , iar dupa o saptamana spatiul respectiv se poate utiliza. Se mai foloseste si Nemathorin cu rezultate foarte bune pentru nematozi.

Solarizarea este o metoda eficienta si ecologica, care consta in acoperirea solului umezit in perioada iulie-august  cu folie de polietilena transparenta. Temperatura sub folia de polietilena creste si distruge formele de rezistenta a bolilor si daunatorilor din sol.

Dezinfectia termica, este o metoda mai costisitoare, se face cu ajutorul generatoarelor de abur, solul fiind tratat cu abur la 140°C pentru 5-6 ore , realizand o temperatura de cca 80°C pe adancimea de 30 cm. Se lasa un timp de pauza de 14 zile dupa care se poate incepe activitatea de producere a rasadurilor sau culturilor, dupa caz. Este una dintre cele mai eficiente metode de dezinfectie a serelor si solariilor atat pentru producerea rasadurilor cat si pentru infiintarea culturilor.

Prof.dr. Hoza Gheorghița

Material realizat in colaborare cu USAMV Bucuresti – Facultatea de Horticultura

Citește și

Comentariile sunt închise