21 ianuarie 2022 - 04:49

Recomandarea specialistilor pentru tratarea diareei la purceii intarcati

Sănătatea optimă a intestinului este esențială pentru creșterea producției de animale și pentru a-și atinge potențialul genetic. Acidul butiric este cunoscut pentru efectele sale benefice asupra sănătății și dezvoltării intestinului, iar în acest sens au fost dezvoltate mai multe forme de produse pe baza acestui acid care sunt disponibile pe piață. Gliceridele din acidul butiric sub formă de alfa-monobutirin și tributirină au demonstrat îmbunătățirea performanțelor purceilor înțărcați.

Acidul butiric este o substanță naturală prezentă în tractul gastrointestinal (GIT) la porcine, unde este produsă prin fermentarea microbiană în intestinul gros. Numeroase studii au demonstrat efectul pozitiv al butiratului asupra performanței animalelor, acesta furnizând nu numai energie celulelor epiteliale, dar este, de asemenea, implicat în diferite procese precum diferențierea celulelor, dezvoltarea țesutului intestinal, expresia genelor, modularea imunității și controlul patogenului enteric. Prin urmare, acesta este adesea ales ca aditiv pentru hrana purceilor.

Din păcate însă, mirosul incredibil de puternic al acestui acid face dificilă aplicarea lui în practică. Ca soluție, producătorii de aditivi pentru hrana animalelor au venit cu săruri de acid butiric, cum ar fi butiratul de sodiu și calciu, care sunt transformate în acid butiric în mediul acid al stomacului și, în consecință, sunt mai rapid absorbite. Sărurile sunt acoperite cu grăsime pentru a elibera butiratul în profunzimea intestinelor cu ajutorul lipazei, iar datorită acestei acoperiri, cantitatea relativă de acid butiric este scăzută. O altă opțiune este aceea de a esterifica acidul butiric la o moleculă de glicerină, fie pentru a forma alfa-monobutirină, fie tributirină.

Gliceridele acidului butiric

Gliceridele acidului butiric constau din molecule de acid butiric atașate la o coloană vertebrală de glicerol, formându-se o alfa-monobutirină atunci când molecula de acid butiric este atașată la prima poziție (alfa), a moleculei de glicerină. Alfa-monobutirina este cunoscută pentru efectele sale antibacteriene împotriva bacteriilor gram negative, iar aceste efecte sunt mai puternice în comparație cu acidul butiric în sine. Pentru a furniza niveluri relativ ridicate al acestui acid în tractul intestinal, se poate utiliza o trigliceridă de acid butiric. Această moleculă constă din glicerol și trei molecule de acid butiric. Alfa-monobutirina ajunge la intestinul subțire, datorită legăturii sale covalente puternice între molecula de glicerol și acidul de față, iar acest lucru face ca moleculele să fie independente de pH. Butiratul din tributirină este eliberat din glicerol prin acțiunea lipazei în intestinul subțire, iar astfel, acidul butiric este protejat de absorbție în GIT superioară vizând GIT inferior.

Efectul benefic al adăugării tributirinei a fost raportat în literatura științifică printr-un studiu care a investigat efectul tributirinului asupra creșterii, funcției digestive intestinale și a funcției de barieră intestinală la purceii cu restricție de creștere intrauterină (IUGR). Suplimentarea cu tributirină a demonstrat o îmbunătățire semnificativă a greutății corporale comparativ cu purceii IUGR, care nu au primit tributirină, aceștia având o rată de supraviețuire neonatală, o creștere postnatală și o imunitate mai mică. De asemenea, vilozitățile intestinale au fost mai sănătoase, iar suprafețele de vilozități au fost mai mari, ducând astfel la o absorbție adecvată a nutrienților și la o creștere sporită.

În momentul de față se consideră că o combinație de alfa-monobutirin și tributirină va contribui la menținerea sănătății intestinale și a controlului microbian, în special la animalele tinere care sunt expuse unor provocări bacteriene ridicate. Efectul antibacterian al alfa-monobutirinei ajută la controlul microflorei intestinale, în timp ce acidul butiric eliberat din tributirină furnizează o energie suplimentară pentru dezvoltarea intestinului. Astfel, rezultă o integritate intestinală mai bună, un nivel imunitar sporit și o absorbție a nutrienților mai ridicată. Din acest motiv, a fost dezvoltat FRA Butyrin Hybrid Dry, o combinație de alfa-monobutirin și tributirină.

În acest scop, în Danemarca, a fost efectuat un studiu suplimentar privind performanța purceilor înțărcati, măsurând greutatea corporală printr-o scală mobilă la tranziția furajelor. Aportul de hrană a fost măsurat în fiecare săptămână, iar diareea a fost înregistrată de două ori pe săptămână pe întreaga durată a studiului. Creșterea medie zilnică în greutate a purceilor care au primit produsul a crescut cu 3,7% în comparație cu grupul de control, rezultând astfel o greutate corporală finală mărită.

Studiul a mai arătat o îmbunătățire a ratai de conversie a hranei cu 9,5 puncte (P = 0,023), și un apetit scăzut al purceilor, ceea ce ar putea fi rezultatul energiei furnizate de tributirină și a absorbției îmbunătățită a nutrienților datorită unei dezvoltări mai bune a intestinului. La ferma unde a fost efectuat studiul, a fost simțită o presiune patogenă scăzută, purceii suferind de o diaree la înțărcare. Aceasta a fost puțin mai mică în grupul de tratament în primele 3 săptămâni (scor de diaree de control: 1,278, scor de diaree de tratament: 1,167), iar în ultimele 3 săptămâni de experiment nu a existat nicio diferență în acest sens. Este de așteptat ca FRA Butyrin Hybrid Dry, inclusiv alfa-monobutirina, să aibă ca rezultat un efect extraordinar de benefic atunci când există o presiune patogenă mai mare asupra fermei.

Admisia furajelor și greutatea corporală finală la șase săptămâni după înțărcare au fost calculate pentru 1000 de purcei pentru a face o comparație economică clară. Pentru fiecare euro investit în produs, a fost obținut un profit de 10,90 EUR ca urmare a unei creșteri îmbunătățite și a unui nivel scăzut a ratei de conversie a hranei. În concluzie, gliceridele din acidul butiric sunt o sursă importantă de butirat și îmbunătățesc performanțele purceilor înțărcați prin furnizarea de energie și un agent antibacterian suplimentar.