Recent, inginerii de la Universitatea din Cambridge au creat un robot capabil să identifice culturile agricole și să sorteaze legumele. Vegebot a fost initial programat să recunoască și să recolteze salata de iceberg într-un cadru de laborator, iar acum a fost testat cu succes într-o varietate de condiții de teren.
Salata Iceberg – o provocare pentru recoltatoarea robotizată
Desi este cel mai frecvent tip de salată care se cultivă in Marea Britanie, aceasta este usor de deteriorat, prezentand astfel o provocare pentru recoltarea robotizată.
„Fiecare cultură este diferită, fiecare salată este diferită, dar dacă putem crea un robot care să lucreze cu salată de iceberg, am putea să îl adaptăm pentru mai multe tipuri de culturi”, a declarat Simon Birrell de la Departamentul de Inginerie din Cambridge.
Cum funcționează Vegebot
Vegebot identifică mai întâi cultura „țintă” în câmpul vizual, apoi determină starea de sănătate a salatei și dacă este gata pentru a fi recoltată, iar în final, acesta o taie de la rădăcina plantei fără a o zdrobi, astfel încât să fie „pregătită pentru supermarket-uri“.
Vegebot are 2 componente principale: un sistem de vizoalizare pe calculator și un sistem de tăiere. Camera de filmat ia o imagine a câmpului și identifică mai întâi toate salatele din imagine, iar apoi pentru fiecare salată în parte stabilește dacă trebuie să fie recoltată sau nu. O salată poate fi respinsă deoarece nu este încă matură sau dacă ar putea avea o boală care s-ar răspândi în alte salate din recoltă.
O a doua cameră de pe Vegebot este poziționată în apropierea lamei de tăiere și asigură o tăiere netedă. Cercetătorii au fost, de asemenea, capabili să regleze presiunea în brațul de prindere al robotului, astfel încât să țină salata fără să o scape și fără să o zdrobească. Forța de prindere poate fi ajustată și pentru alte culturi.
Roboti pentru recoltarea deșeurilor alimentare
În viitor, mașinile de recoltat robotizate ar putea contribui la rezolvarea problemelor legate de lipsa forței de muncă în agricultură și ar putea contribui, de asemenea, la reducerea deșeurilor alimentare. În prezent, fiecare câmp este recoltat în mod obișnuit o singură dată, iar orice legume sau fructe necoapte sunt aruncate. Cu toate acestea, un recoltator robotic ar putea fi programat să aleagă umai legumele coapte, iar din moment ce ar putea recolta non-stop, acesta ar putea efectua mai multe treceri pe același câmp, revenind la o dată ulterioară pentru a recolta legumelor necorespunzătoare în timpul trecerilor anterioare.
„De asemenea, colectăm o mulțime de date despre salată, care ar putea fi utilizate pentru a îmbunătăți eficiența, cum ar fi câmpurile care au cele mai mari randamente. Trebuie să dezvoltăm în continuare Vegebot-ul până la punctul în care ar putea concura cu un om, dar credem că roboții au un potențial foarte bun în domeniul tehnologiilor agricole „, a subliniat Hughes.