Pentru fermierii care se află în zone afectate de secetă, lucrurile arată dezastruos anul acesta. În ferma lui Laurențiu Baciu din județul Bacău, producțiile au fost practic inexistente pe suprafețe de sute de hectare, o situație cu care agricultorul nu s-a mai confruntat în toată cariera sa de 40 de ani în acest domeniu.
”Dacă ne referim la producția anului acesta, ultima precipitație am avut-o undeva la mijlocul lunii mai, dar n-a însumat mai mult de 12 litri, după care următoarea a venit abia în luna septembrie. În această situație, vă dați seama că toate culturile de primăvară, care erau în plină dezvoltare, au avut mari probleme cu apa, și astfel cel puțin la cultura porumbului, am întâlnit o situație pe care n-am mai întâlnit-o de 40 de ani, de când lucrez în sectorul agricol.
Am suprafețe întinse de sute de hectare de pe care n-am cules un bob, iar pe cele de la care am mai sperat ceva, m-au dus să mă închid până la urmă cu o cantitate de 700 kg/hectar”, a precizat fermierul Laurențiu Baciu pentru AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.
Potrivit fermierului băcăuan, nici măsurile din partea Ministerului Agricultorii nu le-au fost de mare ajutor fermierilor aflați în dificultate.
”Nu știu cum ne vom descurca, probabil fiecare o să facem ceea ce o să putem, dar sprijin din partea Guvernului nu vedem. Trimiterile acelea ca să mergem să luăm bani de la bancă, știam și noi de bănci, nu era nevoie. Iar pentru cei care ne-au recomandat așa ceva, îmi permit să spun că habar nu au despre ceea ce înseamnă un business, pentru că niciodată nu o să iei un credit ca să-ți acoperi o pagubă, ci credit iei numai pentru capital de lucru sau pentru o investiție care să-ți aducă plus valoare. Deci acele măsuri ne-au făcut mai mult rău decât bine”, a mai spus Laurențiu Baciu.