8 decembrie 2021 - 15:00

Recolta de grâu din Europa ajunge nutreț!

O analiză a Bloomberg arată că, din cauza precipitaţiilor care s-au abătut anul acesta asupra Europei, o mare parte din recolta de grâu de pe continent va ajunge să fie folosit ca nutreţ. Astfel, deși cantitățile de grâu vor fi în 2021 mai însemnate, comparativ cu anul trecut, calitatea recoltei nu este una potrivită pentru panificație.

Fermierul român Costin Telehuz era, la începutul lunii iunie, foarte optimist cu privire la recolta de grâu din acest an, în special având în vedere seceta de anul trecut. Însă, după trei săptămâni de ploi necontenite, el crede că doar jumătate din recolta sa este suficient de bună pentru a putea fi folosită la panificaţie, comparativ cu majoritatea recoltei într-un an normal. Restul va fi folosit ca nutreţ pentru animale, ceea ce înseamnă un preţ de vânzare mai mic.

Situaţia este similară în celelalte state din Uniunea Europeană, în condiţiile în numeroase zone din Franţa şi Germania s-au înregistrat luna trecută o cantitate dublă de precipitaţii faţă de valoarea normală.

Astfel, chiar dacă firma de consultanţă Strategie Grains mizează pe o majorare a producţiei de grâu cu 12% în acest an, comparativ cu 2020, ploile necontenite şi-au făcut simţite efectele chiar în momentul în care începea recoltatul, provocând apariţia unor boli şi blocând tractoarele în câmpurile ude.

„Ne aşteptăm la o revenire semnificativă a producţiei UE”, spune Vincent Braak, analist la Strategie Grains. Din păcate însă, o „parte importantă” din recolta de grâu va fi reorientată dinspre panificaţie spre utilizarea ca nutreţ, a avertizat acesta.

Această situație ar putea pune sub semnul întrebării vânzările spre pieţele cu standarde de calitate ridicată, cum este Africa de Nord. Cu toate acestea, există şi motive de optimism. Uniunea Europeană se aşteaptă ca exporturile sale să crească cu 11%, iar blocul comunitar este un concurent serios pentru a prelua o parte din cota de piaţă a rivalilor, în condiţiile în care America de Nord este lovită de secetă, iar vânzările Rusiei au fost complicate de o taxă la export. În plus, chiar şi grâul de calitate inferioară ar putea fi la mare căutare, în condiţiile în care există presiuni asupra aprovizionării mondiale cu nutreţuri.

În cazul României, volumul producţiei de grâu s-a majorat semnificativ față de 2020, traderul Cerealcom Dolj prognozând o creştere de 64% a recoltei în acest an. România este una din primele ţări din UE care începe recoltatul grâului şi recent a dominat vânzările în Egipt, cel mai mare importator mondial.

Însă ploile abundente din România şi Bulgaria au afectat calitatea grâului. Chiar şi aşa, grâul celor două ţări ar putea fi pe placul statelor din Asia de Sud-Est, unde există o cerere solidă pentru grâu folosit ca nutreţ şi în plus există îngrijorarea că taxa la export din Rusia ar putea face achiziţiile de acolo nesigure, a declarat managerul de risc de la Cerealcom, Thomas Deevy.