Recensământ 2021: Mai sunt 4 zile pentru autorecenzare! Cum se procedează

Recensământul din acest an vine cu o noutate: autorecenzarea. Aceasta se desfășoară în perioada 14 martie – 15 mai, așa că trebuie să te grăbești. AgroTV prezintă mai jos tot ce trebuie să știi despre autorecenzare.

Prin intermediul recensământului se obține, la intervale regulate, numărarea oficială a populaţiei pe teritoriul unei ţări şi în cele mai mici sub-teritorii geografice ale sale, împreună cu un număr selectat de caracteristici demografice şi sociale ale populaţiei. Tot prin intermediul recensământului se obțin informaţii referitoare la stocul de locuinţe, existând astfel avantajul obținerii în cadrul aceluiaşi proces de înregistrare a unei imagini de ansamblu referitoare atât la populaţie, cât şi la condiţiile de locuit.

Datele culese la Recensământul Populației și Locuințelor din acest an contribuie la realizarea unei imagini generale asupra populației și locuințelor înregistrate în România la nivelul anului 2021.

Recensământul în procedura sa clasică este un proces destul de greoi; ne amintim cu toții de orele pierdute așteptând vizitele pe care ni le făceau recenzorii, din ușă în ușă. Anul acesta putem evita acest calvar, având la dispoziție procedura de autorecenzare, asistată sau nu.

Autorecenzarea se poate face completând online un formular personal cu datele solicitate. Astfel, în perioada 14 martie – 15 mai, ai posibilitatea să te înregistrezi accesând link-ul https://autorecenzare.insse.ro, completat deja parțial cu anumite date obţinute prin colectarea indirectă, pe baza unui nume de utilizator şi a unei parole.

Care sunt avantajele autorecenzării

În primul rând, prin autorecenzare poți da răspunsuri exacte, fiind completate direct de către tine, eliminând astfel riscul de alterare din partea unui intermediar. De asemenea, ai flexibilitate deplină, întrucât sistemul funcționează non-stop și poate fi accesat din diferite locații, de pe tabletă, laptop, computer sau telefon mobil de tip smartphone. În plus, dispui de un grad sporit de confort și intimidate și, mai ales, te poți proteja de riscul, încă existent, de contaminare cu SARS-Cov-2 sau chiar cu vreo gripă sezonieră. La acestea se adaugă eliminarea consumului de hârtie, important din perspectiva economiei de timp și de bani, reducerea cheltuielilor logistice, dar și eficientizarea și accelerarea activității de recenzare.

Cum se procedează?

În primul rind, te înregistrezi apăsând butonul „Platformă autorecenzare” de pe site-ul www.recensamantromania.ro, după care trebuie să completezi adresa reședinței obișnuite, CNP-urile membrilor familiei și adresele de e-mail la care fiecare dorește să își primească link-ul către propriul chestionar de recensământ.

Odată ce ai făcut preînregistrarea, fiecare membru al gospodăriei va primi, la adresa de e-mail indicată în formularul de preînregistrare, propriul chestionar de recensământ.

După completarea și trimiterea chestionarului – apăsând butonul „FINALIZARE” de la sfârșitul chestionarului –, fiecare primește automat un mesaj care îl anunță că acesta a fost recepționat și că intră în procesul de validare. Rezultatul validării va fi disponibil în maximum 7 zile și poate fi consultat la adresa www.recensamantromania.ro,  apăsând butonul „VERIFICAREA AUTORECENZĂRII”.

Trebuie să știi că până la apăsarea butonului „Finalizare” poți reveni ori de câte ori este nevoie pe link-ul primit pe e-mail.

Timpul mediu de completare poate să varieze între 4 și 14 minute, având în vedere că mărimea chestionarului diferă în funcție de numărul câmpurilor (întrebărilor) pre-completate ca urmare a extragerii prealabile a acestora din sursele administrative, precum și de situația demo-socio-economică a fiecărei persoane.

După ce ai trimis chestionarul completat, INS validează datele și încarcă rezultatul validării în platforma www.recensamantromania.ro. După validare se eliberează certificatul de confirmare (dovada autorecenzării). Dacă chestionarul a fost incomplet sau incorect completat, vei primi un mesaj prin care vei fi înștiințat că acesta nu a fost validat, astfel că autorecenzarea nu a fost efectuată.

Important de menționat este faptul că, dacă ești salariat, fie la stat sau la privat, și te autorecenzezi, primești o zi liberă de la angajator. Dovada autorecenzării online se poate descărca prin accesarea Certificatului de confirmare/dovezii de autorecenzare (sau de infirmare pentru cele care nu trec de validare). Verificarea se va face pe baza CNP-ului, inclusiv de către angajator în cazul în care va dori acest lucru.

Ai nevoie de asistență?

Dacă nu dispui de echipamentul necesar sau dacă simți că nu te descurci singur, ai la dispoziție varianta autorecenzării asistate (ARA). Aceasta se poate realiza fie de pe echipamentul propriu al persoanei care se autorecenzează (adică de pe telefon smart/tableta/laptop), sub îndrumarea recenzorului ARA, fie de pe tabletele electronice puse la dispoziție de Unitățile Județene de Implementare a Recensământului (UNIJ) prin intermediul primăriilor și instalate în spații special amenajate.

Perioada de desfășurare a procesului de autorecenzare asistată este 14 martie – 15 mai 2022, cu un interval orar zilnic adecvat (recomandat între orele 08-22), inclusiv sâmbăta și duminica. Punctele de lucru ale recenzorilor ARA sunt stabilite de către primarul fiecărei localități.

Dacă se solicită asistența recenzorului ARA, completarea chestionarelor electronice pentru fiecare membru se poate desfășura:

– la punctul de lucru al recenzorului ARA, prin citirea întrebărilor din chestionare de către persoana care a solicitat ajutorul și completarea răspunsurilor pe tabletă tot de către aceasta;

– la punctul de lucru al recenzorului ARA, prin citirea întrebărilor din chestionare și, în mod excepțional, la cerința expresă a persoanei care se autorecenzează, și prin completarea răspunsurilor dictate de către persoana care a solicitat autorecenzarea pe tabletă de către recenzorul ARA.

În cazul în care persoana recenzată nu deține o adresă de email, accesarea chestionarului se poate face prin intermediul unei adrese de email atribuite recenzorului ARA de către UJIR, care va avea date de autentificare și parolă cunoscute doar de către acesta.

Dacă, din diverse motive, nu reușești să te autorecenzezi online până pe 15 mai, colectarea datelor pentru Recensământul Populației și Locuințelor 2021 se va face de către recenzori, în perioada 16 mai -17 iulie, prin interviuri față în față, cu ajutorul tabletelor. Trebuie să știi însă că recensământul este obligatoriu și, dacă recenzorul nu te găsește acasă, va trebui să stabiliți o dată ulterioară la care să vă întâlniți pentru a răspunde întrebărilor din chestionar, altfel riscați o amendă între 1.000 și 3.000 de lei.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole