Un an de muncă pentru o subvenție de 50 de lei – Realitatea vieții de crescător de vaci

Un an de muncă pentru o subvenție de 50 de lei – acesta este bilanțul la care ajunge un mic crescător de vaci, după reducerea ajutorului național tranzitoriu (ANT).

Nicolae Moraru este un crescător de vaci din comuna Polovragi, județul Gorj, care deține 10 bovine de lapte, pe care le crește pentru a putea trăi de pe o zi pe alta. De la aceste vaci adună într-o zi cam 50 de litri de lapte, pe care îl vinde mai apoi cu 90 de bani/litru. Iar dacă vă gândiți că diferența până la un preț corect ar fi acoperită de subvenție, realitatea este cu totul alta. Anul acesta, ANT-ul pentru crescătorii de vaci este de 5 lei/cap de animal. Astfel, suma pe care o primește fermierul pentru un an de zile este de… 50 lei.

”Nu-mi ajung să iau nimic. Trăiesc din laptele vândut, mai creștem câte un porc… asta e. Dacă ne dădea subvenția cum a fost anul trecut, era bine. Ne-a tăiat și cota de lapte. Eu am 20 de tone, dar mi-au tăiat-o. Nu mi-au băgat decât 50 de lei”, ne-a spus fermierul cu amărăciune.

Pentru a afla mai multe detalii despre viața micilor fermieri din comuna Polovragi, vă invităm să urmăriți în integralitate emisiunea ”Duminica la țară”, pe canalul de youtube Agro TV.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole