REABILITAREA INFRASTRUCTURII PRINCIPALE DE IRIGATII DIN JUDETUL DOLJ ATENT SUPRAVEGHEATA

Petre Daea, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, s-a deplasat luni, 11 martie 2019, în județul Dolj, pentru a analiza stadiul lucrărilor la obiectivul de investiții ”Reabilitarea amenajării de irigații Nadeia-Măceșu”, o investiție în valoare de 21.764.052,55 lei.

Alături de ministrul Petre Daea au participat la acțiune directorul general al Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare, Florin Barbu, precum și autoritățile locale și fermieri din județul Dolj.

Principalele categorii de lucrări care fac obiectul investiției constau în: refacerea pereelor degradate pentru 7 canale de irigații, reabilitarea unui podeț, reabilitarea a 3 deversoare, reabilitarea a 14 stavile precum și reabilitarea a 4 stații de repompare: SRP1 Horezu, SRP2 Bârza, SRP6 Bârca și SRP3 Segarcea.

Ministrul a apreciat evoluția pozitivă a desfășurării lucrărilor și a afirmat că în vederea asigurării unor producții stabile România trebuie să mărească suprafața amenajată la irigații.

Mărim acest program, România trebuie să mărească suprafața amenajată la irigații, irigațiile nu se opresc în 2020, România trebuie să fie irigată pentru a avea stabilitate de producție.  Am făcut un calcul care trebuie să ramână în mintea tuturor, a decidenților, a celor care se ocupă de acest domeniu și care prin decizia lor dau viteză unui domeniu atât de necesar al agriculturii: România trebuie să ajungă să irige efectiv un milion ha de porumb, obținându-se o producție de 16 milioane de tone, știindu-se că România cultivă 2.5 milioane ha de porumb, pe celelalte suprafețe neirigate să obțină 4-5 tone la hectar în condiții grele de climă, realizează peste 23 mii de milioane de tone de porumb, astfel nu va părăsi niciodata locul I în Uniunea Europeană, îl ocupă de doi ani și trebuie să-și pastreze acest loc, pentru că are condiții, are posibilități și voința este la ea acasă, fermierii s-au dotat și pot face face unor situații mai critice.”

Referitor la infrastructura secundară a sistemului de irigații, ministrul Daea a afirmat:  ”Paralel cu executarea lucrărilor de investiții, noi suntem interesați și acționăm în această direcție, pentru a realiza organizații ale utilizatorilor de apă, în așa fel încât să se foloseasca apa. Fermierii trebuie să se organizeze și să-și realizeze sistemele de irigatii proprii, pe baza proiectelor pe care le pot lansa prin AFIR, în așa fel încât să poată folosi toți banii de la Uniunea Europeană, România dispune de o sumă de 435 milioane de euro destinată executării acestor lucrări foarte importante pentru țară”.

INFORMAȚII SUPLIMENTARE

SRP1 Horezu va beneficia de următoarele îmbunătățiri: reabilitarea a 3 agregate de pompare, înlocuirea a 400 m conductă de refulare, reabilitarea clădirilor stației. La această stație au fost deja realizate următoarele lucrări: reabilitarea a  2  pompe și înlocuirea a 400 m conductă de refulare.

Lucrările la SRP Bârza vizează reabilitarea a 2 agregate, înlocuirea a 100 m conductă de refulare, reabilitarea clădirilor stației. Până în acest moment, la stația SRP Bârza au reabilitate cele două agregate.

La SRP6 Bârca vor fi realizate următoarele operațiuni: înlocuirea a 3 agregate de pompare, reabilitarea clădirilor stației. Operațiunile efectuate până la această dată la SRP6 Bârca constau în înlocuirea a 3 agregate de pompare.

La SRP3 Segarcea se vor executa următoarele lucrări: reabilitarea a 2 agregate, înlocuirea a 200 m conductă de refulare, reabilitarea clădirilor stației. O parte din lucrările planificate pentru această stație au fost finalizate, respectiv reabilitarea a 2 agregate.

Alte îmbunătățiri care se vor aduce celor patru stații de repompare constau în: reabilitarea instalațiilor de forță și comandă aferente agregatelor de pompare, reabilitarea instalațiilor hidromecanice ale agregatelor, refacerea instalațiilor de iluminat și prize de pământ ale celor patru stații de repompare.

Până în acest moment s-au realizat lucrări în valoare de 14.011.518 lei, însemnând 64% din totalul lucrărilor prevăzute. Aceste realizări constau în: refacerea pereelor degradate pe circa 7000 mp pe canale de irigații, reabilitarea a 3 stavile pe canale, reabilitarea instalațiilor de forță și comandă pentru 3 stații de repompare, reabilitarea instalațiilor hidromecanice pentru 3 stații de repompare, refacerea instalațiilor de iluminat și prize de pământ aferente celor 4 stații de repompare.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole