27 mai 2022 - 02:49

Razboiul taxelor SUA-EU pe produse agricole intra in atentia parlamentului european

O hotărâre a Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) cu privire la subvențiile Airbus a oferit Statelor Unite dreptul de a percepe tarife la exporturile UE, ca represalii pentru subvențiile anterioare excesive ale UE acordate producătorului de aeronave Airbus. SUA au aplicat tarife de până la 25 la sută, din 18 octombrie 2019, la un număr mare de produse agricole, precum vinul francez, brânza italiană și uleiul de măsline spaniol.
 
UE a câștigat un caz paralel introdus împotriva producătorului american de avioane Boeing, iar hotărârea OMC privind nivelul tarifelor cu care UE poate să riposteze este de așteptat în 2020.
 
Statele membre ale UE cele mai afectate de tarifele autorizate ale OMC sunt Marea Britanie, Franța, Spania, Italia, Germania și Irlanda: acestea suportă aproximativ 95% din tarifele care afectează exporturile agricole în valoare de 3,5 miliarde de euro, a declarat marți comisarului pentru comerț Cecilia Malmström. Produsele UE cele mai afectate sunt cele cu o valoare adăugată ridicată și care sunt adesea protejate în conformitate cu schemele de calitate ale UE, precum vinurile și băuturile spirtoase, uleiul de măsline și produsele lactate. Altele includ măsline, carne de porc, cafea, biscuiți dulci, fructe procesate, citrice, midii, lichioruri și cașmir, notează textul adoptat.
 
SUA este prima destinație a exporturilor agricole din UE. În 2018, aceste exporturi au ajuns la 22,3 miliarde de euro.
 
Uniunea Europeană trebuie să acționeze rapid pentru a ajuta fermierii UE afectați în mod nejustificat de tarifele americane nou impuse în valoare de 6,8 miliarde de euro, a declarat joi Parlamentul.
 
Deputații își exprimă îngrijorari profunde cu privire la daunele colaterale suferite de agricultura și sectorul alimentar din cauza unei dispute într-un sector (transporturi aeriene) care nu are legătură și deplâng decizia SUA de a impune taxe sporite asupra atâtor produse agricole. De asemenea, aceștia critică lipsa de interes a SUA de a colabora cu UE pentru soluționarea litigiului Airbus – Boeing de lungă durată.
 
UE trebuie să răspundă la noile tarife americane într-un mod coordonat și unificat, subliniază deputații. Ca prim pas, Comisia UE ar trebui să monitorizeze îndeaproape piața, să utilizeze toate instrumentele existente, cum ar fi stocarea privată, retragerile de pe piață și instrumentele pentru a face față tulburărilor pieței și să mobilizeze sprijin rapid pentru sectoarele cele mai afectate.
 
Executivul UE ar trebui să intensifice eforturile pentru promovarea produselor agricole din străinătate și să facă mai flexibile regulile de finanțare legate de promovare pentru a permite stimularea campaniilor UE în SUA sau să le redirecționeze pe piețele alternative, spun europarlamentarii.
 
Pentru a contribui la diversificarea piețelor de export ale UE, toate barierele care împiedică exportatorii să utilizeze pe deplin oportunitățile din acordurile comerciale ale UE ar trebui eliminate, insistă europarlamentarii. Aceștia resping orice reducere a bugetului de politică agricolă al UE și solicită reformarea rezervei sale de criză.
 
Parlamentul îndeamnă, de asemenea, Comisia să depună eforturi pentru a găsi o soluție negociată pentru a ușura tensiunile comerciale UE-SUA.

 

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.