Războiul din Ucraina pune în pericol aprovizionarea cu alimente! Ce spune Chesnoiu despre stocurile României

Conflictul din Ucraina pune mari presiuni inclusiv asupra piețelor internaționale de alimente, iar imaginile cu ucraineni care se bat pentru mâncare lângă rafturile goale nu fac decât să sporească sentimentul de îngrijorare al oamenilor.

În acest context, s-au ridicat anumite semne de întrebare și în privința României, însă ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a ținut să precizeze, luni, la un eveniment desfăşurat la Palatul Parlamentului, că stocurile de produse agroalimentare şi de cereale necesare consumului intern sunt asigurate în momentul de faţă şi nu există probleme din punct de vedere al aprovizionării magazinelor cu alimente.

„Din punct de vedere al asigurării alimentelor în magazinele din România nu există perturbări majore. Noi chiar facem analize zilnice cu privire la stocurile de alimente, la stocurile de produse agroalimentare, la stocurile de cereale şi nu apar perturbări majore. Evident suntem întotdeauna atenţi, pentru că dacă se ivesc anumite zone de risc noi avem soluţiile necesare, astfel încât să intervenim şi să nu apară disfuncţionalităţi în aprovizionarea cu alimente. De aceea am şi transmis un mesaj clar tuturor românilor: să nu îşi facă griji din punct de vedere al aprovizionării magazinelor cu alimente, pentru că nu există perturbări pe piaţă. În momentul în care discutăm nu există niciun pericol”, a declarat Adrian Chesnoiu, citat de AGERPRES.

În ceea ce privește o posibilă raționalizare a alimentelor în România, în cazul în care situaţia actuală în contextul războiului din Ucraina s-ar înrăutăţi, Chesnoiu a transmis că aceasta ar fi o ultimă soluție.

„Noi suntem pregătiţi să acţionăm cu soluţii pentru orice situaţie de criză, dar raţionalizarea nu este un element care să fie în scenariile imediate. (…) Din punctul meu de vedere este ultima soluţie la care cineva să apeleze, pentru că nu există în momentul de faţă nicio o mobilizare la nivel naţional şi sperăm că nici nu va fi cazul, iar măsurile întotdeauna se dispun gradual. Avem stocuri de alimente, avem asigurate stocurile pentru populaţie şi nu cred cred sincer la cum văd că se derulează lucrurile, nu cred că se va ajunge la o astfel de decizie”, a spus șeful MADR.

Chesnoiu a ținut să respingă și temerile privind riscurile ca România stocurile necesare de grâu pentru consumul intern, chiar dacă în prezent se tranzacţionează cantităţi semnificative pe burse, iar preţurile la cereale au explodat.

„În niciun caz nu rămânem fără stocuri de grâu. În ceea ce priveşte preţurile, vă pot spune că bursele de cereale sunt organisme vii, la fel ca şi celelalte burse şi reacţionează la şocuri, iar şocurile acestea dau fluctuaţii în preţul produselor. Ceea ce trebuie să înţelegem cu toţii este că în general peste nivelul de consum anual al României există un surplus, de obicei acela se tranzacţionează la burse, nici într-un caz cantităţile de cereale necesare României pentru consum intern. Noi facem analize zilnice, suntem permanent în contact cu traderii, cu procesatorii, cu cei din industria de panificaţie şi nu ajung să se tranzacţioneze pe bursă cantităţile de grâu care îi sunt necesare populaţiei României. Suntem asiguraţi până la noua recoltă”, a subliniat Adrian Chesnoiu.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole