Războiul pământului: Panouri solare sau hrană pe terenuri agricole?

În contextul legat de criza energetică, dar și de schimbările climatice, se vehiculează tot mai mult ideea unor ferme de panouri solare, însă multe voci spun că acestea nu ar trebui construite pe terenuri agricole.

Deși ecologiștii strigă sus și tare că fermele solare sunt vitale pentru a reduce emisiile de carbon, proaspăt demisionarul premier britanic Liz Truss a sugerat că terenurile agricole folosite pentru hrană nu ar trebui folosite pentru energie solară, relatează BBC Politics East.

Recent, o schemă de 200 de acri (81 de hectare) a fost aprobată la Bloy’s Grove, lângă Norwich, preconizându-se că ferma solară aflată între Mulbarton, Newton Flotman și Swainsthorpe, va genera suficientă energie pentru a alimenta 14.000 de case.

Decizia a stârnit multă îngrijorare printre loclanici și fermierii din zonă.

„Terenul (de la Bloy’s Grove – n.r.) a fost folosit pentru cultivarea culturilor de sute și sute de ani, așa că suntem extrem de îngrijorați și supărați din cauza asta. Nu este bine pentru securitatea noastră alimentară viitoare. Ni s-a spus că avem nevoie ca securitatea noastră alimentară să fie autosuficientă”, a declarat Ann Chandler, de la Consiliul parohial Swainsthorpe.

Aceasta a ținut să sublinieze că „în Franța pun panouri solare deasupra parcărilor lor, cum ar fi parcările supermarketurilor”, adăugând că „ar trebui să ne gândim mai mult în afara cutiei și să nu folosim terenul nostru principal”.

Compania de energii regenerabile EDF, deținută de statul francez, care se află în spatele proiectului, construiește în prezent alte două ferme solare în regiune, având mai multe în curs de dezvoltare.

„Fermierii obțin un venit garantat. Dacă știu că pot obține un venit sigur, asta le permite și să investească, ceea ce înseamnă că celelalte terenuri ale lor devin mai productive. Deci nu cred că este neapărat un conflict direct între securitatea alimentară și securitatea energetică și cred că criza din Ucraina ne-a reamintit de importanța securității energetice”, a declarat Ben Fawcett, șeful companiei de energie solară.

Potrivit BBC, politica actuală a guvernului britanic cu privire la fermele de panouri solare este neclară. În urmă cu șase luni, a fost anunțată o țintă de creștere de cinci ori, apoi, în luna septembrie premierul de atunci și deputatul din South West Norfolk, Liz Truss, a părut să se îndepărteze de fermele solare.

„Sustin foarte mult utilizarea panourilor solare pe clădirile comerciale – cred că este grozav – și pe case. Dar ceea ce nu ar trebui să facem este să folosim pentru energie solară terenuri agricole productive, care ar putea produce alimente”, a spus Truss.

Michael Rayner, purtătorul de cuvânt al organizației caritabile CPRE din Norfolk, a declarat că fermele solare sunt „o soluție rapidă” care duce la „profituri rapide”, dar nu și răspunsul la furnizarea de energie solară.

„În 2014, a existat un raport care arăta că existau 250.000 de hectare de spațiu comercial pe acoperiș orientat spre sud unde am putea instala panouri solare și care nu include spațiul de pe acoperișul casnic sau terenurile industriale dezafectate urbane”, a spus el.

Pe de altă parte, Asher Minns, directorul executiv al Centrului Tyndall pentru Cercetarea Schimbărilor Climatice, cu sediul la Universitatea din East Anglia, a declarat că terenul ocupat de fermele solare este un sfert din cel folosit de terenurile de golf.

Totodată însă, el a subliniat că soluțiile trebuie cântărite cu atenție, implicând toate părțile interesate.

„Avem nevoie de energie solară pe pământ și… pe acoperișuri și acoperișuri noi și afaceri noi. Trebuie să existe cerințe adecvate de construcție, conform cărora, dacă construiți o clădire nouă, trebuie să puneți panouri solare pe acoperiș. Avem nevoie de electricitate curată pentru secolul 21. Vom lucra îndeaproape cu fermierii, administratorii de terenuri și grupurile de mediu, în timp ce căutăm modalități de a îmbunătăți viitoarea noastră politică agricolă, astfel încât aceasta să sprijine sectorul nostru alimentar și agricol înfloritor”, a spus Asher Minns.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole