O nouă confruntare are loc pe frontul cerealelor ucrainene, între fermierii polonezi și transportatorii ucraineni, însă de data aceasta mișcările de protest au loc pe ambele părți ale frontierei dintre Polonia și Ucraina.
Pe de-o parte, fermierii polonezi îşi amplifică marţi protestele la frontiera cu Ucraina, blocând aproape tot traficul în ceea ce spun ei că este o încercare de a-şi salva mijloacele de existent, relatează agenția Reuters, citată de AGERPRES.
Va avea loc „blocarea totală a întregului trafic la punctele de trecere a frontierei”, incluzând și traficul de pasageri, a declarat Adrian Wawrzyniak, purtător de cuvânt al sindicatului fermierilor Solidaritatea, care a precizat că va fi permisă doar trecerea convoaielor cu ajutor militar. Wawrzyniak a adăugat că vor fi blocaje și în porturi şi pe autostrăzi.
În replică la acțiunile de protest ale fermierilor polonezi, transportatorii ucraineni anunţă că au planificat un protest paşnic non-stop la trei puncte de trecere deja blocate de protestatarii din țara vecină, protest care este programat să dureze până pe 15 martie.
Într-un comentariu adresat agenţiei de presă Ukrinform, reprezentantul transportatorilor ucraineni lor a declarat că ei vor controla mişcările la punctele de trecere, împiedicând camioanele poloneze să ocolească coada generală.
Fermierii polonezi, alături de cei din mai multe țări europene, demonstrează împotriva constrângerilor impuse de măsurile Uniunii Europene pentru a combate schimbările climatice și care au cauzat creşterea costurilor, în timp ce, potrivit acestora, a fost permisă o concurenţă neloială din străinătate, în special din Ucraina.
La rândul său, însă, Kievul apreciază că exporturile sale agricole prin Europa de Est nu au afectat pieţele UE, iar blocadele fermierilor polonezi îi afectează capacitatea de apărare şi ajută obiectivelor Rusiei.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat luni că situaţia de la graniţă demonstrează „erodarea solidarităţii în fiecare zi”. Acesta a adăugat că doar 5% din exporturile agricole ale Ucrainei au trecut prin graniţa cu Polonia, apreciind că acest caz este mai mult despre politică decât despre cereale.
„Avem nevoie de decizii comune, decizii raţionale, pentru a rezolva această situaţie. Deciziile luate de noi şi de polonezi, în primul rând, şi de toţi cei din Europa cărora le pasă de soarta Europei”, a mai punctat Volodimir Zelenski.
Citește și Cifrele care îl contrazic pe ministrul Barbu! Cum arată datele privind importurile de cereale
Un răspuns
Toți blochează importurile ilegale, romanii nu, lor le convine.