Ravagii în culturi, din cauza grindinei! Mai mulți fermieri s-au împotrivit lansării rachetelor

Grindina a făcut ravagii în mai multe zone ale țării în ultimele zile, grădinile, culturile și pomii oamenilor suferind pagube imense pe fondul acestor fenomene meteo extreme. Deși unele zone afectate beneficiau de rachete antigrindină, fermierii s-au împotrivit lansării acestora.

Un astfel de caz s-a petrecut în comuna Dobrovăț din județul Iași. Un grup de fermieri au mers cu mașini și căruțe în fața punctului de lansare a rachetelor antigrindină de la Codăești, județul Vaslui, pentru a împiedica operațiunea, motivând că aceste rachete ar alunga ploile, relatează Digi24. Până la sosirea echipajului de poliție care să calmeze spiritele, a început ploaia, iar grindina nu a mai putut fi oprită.

Județul Iași beneficiază în total de 16 puncte de lansare a rachetelor antigrindină, care protejează o suprafață de 268.000 de hectare. În zonele unde lansarea nu a fost împiedicată, culturile agricole nu au suferit pagube.

Natura s-a dezlănțuit și în alte zone ale țării, care nu beneficiază încă de sistemul de protecție antigrindină. La Dej, de exemplu, în județul Cluj, grindina de mari dimensiuni a făcut prăpăd distrugând culturile oamenilor și grădinile acestora.

„La nivelul județului Cluj nu există astfel de sisteme instalate. Am verificat acest aspect începând cu anul trecut, am discutat pe tema asta la nivelul Ministerul Agriculturii. Autoritatea pentru administrarea sistemului național antigrindină și de creștere a precipitațiilor se ocupa de aceste tipuri de investiții, considerabile din câte am înțeles, ei fiind si cei care le monitorizează, operaționalizează și gestionează ulterior. La fel, evaluează la nivelul tarii nevoia in acest sens împreună cu ANM”, a precizat Irina Munteanu, prefectul județului Cluj, citată de Refleqtmedia.

Autoritățile din județele Cluj, Iași și Bistrița-Năsăud au emis și o avertizare de tip RO-Alert pentru grindină, vijelii și averse torențiale la sfârșitul săptămânii trecute.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole