Din cauza temperaturilor foarte ridicate o mare parte a Europei „arde” și râurile continentului seacă.
Anglia a declarat stare de secetă pe o mare parte a teritoriului său. De cinci luni lipsesc ploile și tara arde. Portiuni din cursul Tamisei s-au uscat complet pe câțiva kilometri.
Nu mai plouă în Germania. Din acest motiv, nivelul apei continuă să scadă. Pe o porțiune a Rinului de lângă Frankfurt, traficul fluvial este din ce în ce mai complicat, iar apele ar putea deveni chiar impracticabile.
Aceeași situatie este și în Olanda, unde casele plutitoare, adaptate de obicei la riscul de inundații, s-au blocat pe nisip, într-o deltă aproape uscată a Rinului.
Nici sud-estul Europei nu sta mai bine. Nivelul Dunării se apropie de minimul său istoric si prezinta riscuri ridicate pentru agricultură dar și pentru traficul fluvial pe al doilea cel mai lung râu din Europa.
La granița dintre România și Bulgaria, Dunărea a scăzut atât de mult încât zeci de insule de nisip au apărut chiar în mijlocul albiei sale… acest lucru fiind un mare obstacol pentru vasele care traverseaza fluviul.
Potrivit Agenției Britanice de Mediu, din cauza încălzirii globale, nivelul râurilor ar putea scădea cu 50 până la 80% în lunile de vară, până în 2050.