14 mai 2021 - 19:45

Raul Maruntoiu, fermier- ,,Banii din despagubiri au stat doar doua ore in contul meu”

Pentru ca datoriile acumulate de catre fermieri sunt foarte mari, banii veniți drept despagubiri pentru culturile afectate de seceta, au disparut imediat din banca. 

 
Este situația pe care a relatat-o Raul Maruntoiu, pentru Agro Tv, referitor la situatia critica pe care au traversat-o dea lungul anului agricol care tocmai s-a incheiat.
 
,,Am inregistrat recolte dezastruoase, 250 de kg de orz/ha, 600 kg la grau, 1600 kg la rapita, 1650 kg la (oare… Cel putin la porumb si mazare productia a fost zero, insa cheltuielile cu iintarea si intretinerea culturilor au fost uriase.
 
Anul trecut pe vremea asta totul arata super, m-a incurajat sa fac achizitii in plus fata de ceea ce imi programasem, insa din decembrie 2019 pana in iunie 2020 am inceput sa resimtim seceta, 25 l de apa/m.p..
 
Din iulie si pana in toamna abia daca s-a atins 30 de l/m.p.,, spune deznadajduit fermierul.
 
In toamna aceasta, cand au cazut ceva ploi, au fost puternice si au cazut intr-o unitate scurta de timp, lucru care nu a ajutat deloc pentru ca apa nu a avut timp sa patrunda in sol, ba mai mult a maturat samanta semanata in pamantul uscat.
 
,,Acum rasarirea este cam la 50% iar rasadurile sunt in urma cu vegetatia. Avem griji mari si ca frigul vine peste plante, ele nu sunt dezvoltate corespunzator si nu vor rezista.”, spune Raul Maruntoiu
 
O gura de oxigen au primit cand au sosit mult asteptatele despagubiri alocate fermierilor afectati de seceta, insa nu a tinut prea mult.
 
,,Am primit 80% din suma, dar nu au stat decat doua ore in contul meu pentru ca imediat am facut viramentul acolo unde aveam restantele cele mai mari, insa sunt departe de a acoperi toate cheltuielile si din pacate nici acest an agricol nu ne da mari sperante,, a concluzionat fermierul constantean.
 
Autor: Elena Picu