Răsturnare de situație: Scad prețurile la îngrășăminte!

După ce, la începutul acestui an, preţurile la îngrăşăminte au atins valori record, asistăm acum la un recul semnificativ al acestora, în condiţiile în care fermierii, nemulţumiţi de preţurile mari, şi-au amânat achiziţiile, ceea ce a dus la declinul cererii şi apariţia unui fenomen de suprasaturaţie care dă peste cap piaţa pentru inputuri agricole, transmite Bloomberg, citat de AGERPRES.

Sancţiunile impuse Belarusului, un important producător, şi invazia rusească din Ucraina au condus, la începutul lui 2022, la o adevărată explozie în ceea ce privește preţurile la îngrăşăminte. Asta a determinat marii producători mondiali de îngrăşăminte să îşi majoreze achiziţiile şi să transporte cantităţi mari de produse pentru a evita problemele de pe lanţurile de aprovizionare şi restricţiile comerciale impuse pentru o serie de pieţe precum Rusia.

S-a ajuns astfel la majorarea stocurilor de îngrăşăminte în unele regiuni importante, însă fermierii nu mai cumpără îngrăşăminte, iar această situaţie afectează şi mai mult piaţa, se arată în analiza Bloomberg.

Această evoluţie afectează atât SUA, un mare cumpărător de îngrăşăminte şi cel mai mare exportator mondial de porumb, cât şi Brazilia, cel mai mare exportator mondial de soia boabe.

„Fermierii şi-au redus achiziţiile pentru acest input costisitor. Cererea mondială pentru amoniac, fosfat şi potasă este în scădere comparativ cu situaţia din alţi ani”, arată Alexis Maxwell, analist la Bloomberg Intelligence.

Un index săptămânal care urmăreşte preţul la uree în New Orleans a scăzut cu 3,2% vineri, continuând un declin care durează de o lună, pe măsură ce fermierii americani aşteaptă să vadă cât de mult vor coborî preţurile la îngrășăminte. Și fermierii brazilieni amână, la rândul lor, achiziţiile, ceea ce duce la scăderea preţurilor pe măsură ce stocurile încep să se acumuleze.

Brazilia, cel mai mare importator mondial de îngrăşăminte, a importat cantităţi record de îngrăşăminte în acest an pentru a se asigura că fermierii săi vor avea suficiente inputuri pentru a majora suprafeţele cultivate, însă aceștia, după ce au văzut că preţul produselor agricole intră din nou pe o pantă descendentă, şi-au limitat cheltuielile, revenind asupra deciziilor privind aplicarea de îngrăşăminte.

„Ritmul record al importurilor din acest an a dus la umplerea depozitelor, astfel că Brazilia a fost nevoită să re-exporte surplusul ceea ce a pus presiuni asupra preţurilor interne şi internaţionale, pe măsură ce Brazilia va importa volume mai mici în a doua jumătate a anului”, susţine Maisa Romanello, analist la firma Safras & Mercado.

Preţurile la îngrăşăminte în Brazilia au scăzut aproape la jumătate faţă de vârfurile atinse în luna aprilie, ceea ce îi face pe unii să se întrebe cât de mult pot scădea. „Fermierii văd cum preţurile scad şi amână achiziţiile”, spune Jeferson Souza, analist la Agrinvest Commodities.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole