23 aprilie 2021 - 14:37

Raspunsul ministrului Adrian Oros la criticile privind interzicerea exportului

Masura de interzicere a exportului de cereale din Ordonanța Militară numărul 8 a fost dur criticată de către producătorii culturilor vegetale. Printre problemele menționate sunt o potențială scădere a prețurilor cerealilor, dar și pierderea unor contracte importante cu parteneri comercialai. Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale vine cu clarificari privind aplicarea prevederilor Ordonanței Militare nr. 8 din 10 aprilie 2020

Adrian Oros sustine că decizia de a suspenda exporturile pentru produsele agroalimentare de bază, în țările non-UE, a fost luată deoarece s-a observat o dublare a exporturilor în luna martie, față de luna martie a anului trecut. Suspendarea exportului pentru produsele agroalimentare din lista prevăzută în Anexa nr. 2 a Ordonanței Militare nr 8 din 10 aprilie 2020 se referă la spațiul extracomunitar, acest tip de export reprezentând peste 90% din comerțul cu astfel de produse.

Ce se întâmplă cu contractele care sunt în derulare și numai pot fi onorate?

Adrian Oros a răspuns că cel mai important este ca necesarul de alimente în România să fie asigurat și deja în plan secundar se vor analiza și pierderile pe care agenții economici le au. „Trebuia să luăm o decizie și cred că este cu mult mai important ca cetățenii vor avea alimente suficiente și la prețuri corecte. Rezerva strategică nu acoperea complet toate nevoile de aceea am luat această decizie ca până la noua recoltă toate produsele de bază să fie suficiente”, a declarat ministrul MADR.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a menționat că ordonanțele militare oferă posibilitatea unor măsuri graduale, astfel încât se pot aduce schimbări în viitorul apropiat.

În ceea ce privește comerțul intracomunitar, acesta se va face cu respectarea prevederilor comunitare în vigoare privind libera circulație a mărfurilor coroborat cu depunerea unei declarații pe proprie răspundere a partenerului comercial din statul membru. Ministrul Agriculturii a specificat că mărfurile care fac obiectul tranzitului pe teritoriul României nu se supun prevederilor Ordonanței Militare nr. 8 din 10 aprilie 2020.