Situația pestei porcine africane din China pare a fi ceea ce experții numesc „furtuna perfectă”, un eveniment cu un rezultat necunoscut și care va schimba perspectivele industriei globale de carne de porc în următorii ani.
In mai putin de un an, fiecare provincie din China a fost lovita de boala, iar pierderile pentru cel mai mare producator din lume vor fi imense, conform estimarilor USDA si Rabobank.
Cresterea preturilor
China va pierde aproximativ 40% din totalul de porci (200 milioane de capete), un număr egal cu cantitatea anuală de carne de porc din UE si 30% din producția anuală mondiala de carne de porc.
În afară de aceasta, nu este singura țară asiatică afectată. În urma evenimentelor din China, boala sa răspândit în Vietnam și Cambodgia, ridicând întrebări despre viitorul industriei porcine din această regiune.
„Pierderile considerabile ale efectivelor de reproducție vor întârzia recuperarea industriei chinezilor de porc. Eforturile de reconstrucție vor fi complicate în continuare de riscul de recontaminare, în ciuda resurselor financiare disponibile. Boala s-a răspândit în Vietnam, unde ne așteptăm ca pierderile de producție să depășească 10%. PPA a intrat, de asemenea, în Cambodgia și s-ar putea muta mai departe în Asia de Sud-Est, cu si mai multe pierderi de producție”, a explicat analistul Justin Sherrard de la Global Animal Protein, pentru Rabobank.
Această schimbare fără precedent a comerțului va genera probabil neajunsuri neașteptate ale produselor pe piețele alimentate anterior de acești furnizori, creând o volatilitate pe termen scurt a pieței, care va avea ca rezultat, în cele din urmă, creșterea prețurilor la proteine la nivel mondial. Pe piața chineză, se așteaptă ca prețurile să crească cu 70% până la sfârșitul anului. O schimbare de la consumul secular de carne de porc din China va contribui la creșterea cererii de păsări de curte, carne de vită, fructe de mare și proteine alternative care vor forma tendințe de producție la nivel mondial, a spus analistul.
Furnizorii mari
Deficitul de pe piață poate ajunge la 10 milioane de tone de carne de porc și China caută mari furnizori pentru a acoperi această diferență. UE, SUA și Brazilia par a fi cele mai potrivite piete pentru a răspunde creșterii cererii de import de carne de porc și alte proteine animale în China și Asia de Sud-Est.
Cu toate acestea, Europa are propria situație PPA, boala devenind endemică în Rusia, Polonia și statele baltice. Alte state au raportat, de asemenea, focare de PPA inca de anul trecut, iar riscul de răspândire a bolii pe continent poate limita volumele pe care exportatorii europeni le pot trimite în China.
De asemenea, SUA este angajată într-un război comercial cu China, iar tarifele impuse la carnea de porc american fac ca produsul să fie mai puțin competitiv. Cu toate acestea, există semne că, în ciuda tarifelor actuale (62%), China este pregătită să importe volume mari de carne de porc din SUA.
„Ne așteptăm să vedem prețuri mari pentru toate țările care pot exporta în China pentru o lungă perioadă de timp. Există indicii ca industria de ambalare din SUA se pregătește pentru a trimite jumătăți de carcase în China. Vânzarea de carne de porc cu ridicata în China este în prezent de 3,03 USD / kg. Carnea de porc se va indrepta catre cel mai mare preț de piață”, consideră Jim Long, președinte și CEO al Genesus Inc.
Pe de altă parte, Brazilia se așteaptă să obțină clearance-ul pentru alte 78 de fabrici de carne care vor exporta pe piața chineză începând cu a doua jumătate a acestui an, în ciuda faptului că industria cărnii din Brazilia a fost prinsă în diferite scandaluri care implică produse alterate și corupție.
Criza neobișnuită
Nu numai China este afectată de efectele PPA, dar și de statele europene care încearcă să-și reconstruiască efectivele. Există deja o criză de purcei în UE, potrivit unei asociații a agricultorilor din Europa de Est. Mary Pana, președintele ACEBOP din România, crede că marii producători din UE sunt interesați acum de îngrășarea animalelor și de exportul lor mai târziu pe piața chineză.
„În România, avem nevoie disperată de o lege care să încurajeze reproducerea animalelor. În sectorul porcinelor, o parte din ferme au fost afectate de virusul PPA, iar cele care sunt modernizate așteaptă să treacă legea. Importatorii de carne de porc se plang ca se confruntă cu contracte incorecte sau blocate, iar prețurile au crescut în ultimele luni, cu 25-30% „, a explicat ea în cadrul unui seminar al industriei cărnii din București, SIIC’19. În anul 2018, inventarul global al porcilor din România a scăzut cu 8,7%, același procent ca si la scroafele de reproducție.
Țara a fost lovită de focare multiple de PPA în 2018 și datorită ratei ridicate a cresterii porcilor in gospodarii, boala s-a răspândit rapid în diferite regiuni.
Factorul uman împotriva animalelor sălbatice
În Europa, virusul sa răspândit în special prin populația de mistreți, conform unui expert al FAO privind biosecuritatea. „Vânătoarea mistreților pentru a opri răspândirea virusului nu poate fi întotdeauna cea mai bună idee. Animalele pot circula pe distanțe lungi și continuă să răspândească boala”, consideră Eran Raizman, membru al Oficiului Regional al FAO pentru Europa și Asia Centrală, comentând soluțiile adoptate în Polonia, România și chiar în Belgia.
Pe de altă parte, răspândirea PPA în Asia poate fi rezultatul factorului uman. „Există o mulțime de turisti în această zonă. Oamenii merg de multe ori peste granițe sau dintr-o regiune în alta și adesea poartă alimente cu ei. Cred că boala s-a răspândit si in felul acesta peste tot în China, în fiecare regiune și în țările învecinate”, spune Eran Raizman.
În Rusia, boala răspândită de vierii mistreți durează de 10 ani și conduce, ironic, la consolidarea sectorului. Actorii mari de pe piață își măresc producția împreună cu măsuri mai stricte de biosecuritate, în timp ce fermele mici au închis porțile. Cât timp va dura ștergereaPPA de pe harta, nimeni nu știe, dar un lucru este sigur. Se va schimba fața industriei, precum și piața mondială a cărnii în zonele afectate.
Consumul în China
Consumul de carne de porc din China este de 35 de kilograme pe cap de locuitor în prezent și există două scenarii care pot fi dezvoltate în această situație. „Chinezii au o teamă profundă de foamete. În epoca comunistă dificilă, în trecut, ei au fost forțați să suporte multe. Deci, ei vor face totul pentru a fi siguri că nu vor muri de foame. Dar, în același timp, în cazul în care își vor reduce consumul de carne de porc cu 5-10 kg pe cap de locuitor în următoarea perioadă, nu vom avea această presiune asupra prețurilor. Sau ar putea importa carnea de porc de care au nevoie în prezent, iar întreaga piață globală va vedea, pentru o vreme, o creștere a prețurilor „, crede Emilio Becker, economist și analist pentru industria cărnii.
În opinia sa, sectorul va experimenta consolidarea ulterioară cu actorii mari de pe piață fiind cel mai potrivit pentru a rezista acestei furtuni. Procesul nu a început încă datorită faptului că, „companiile private nu au intrat deocamdată în acest joc. Toate importurile care se fac acum pe piața chineză se fac prin instrumente guvernamentale, dar vom vedea curând că producătorii privați isi vor incepe jocul”, a adăugat dl Becker.
Filonul de aur
Pentru fiecare mare producător din industria cărnii, China este atuul de jucat și nu numai pentru carnea de porc, ci și pe sectorul cărnii de pasăre, al cărnii de vită și al oilor. Exporturile de carne de vită din Australia în China au crescut cu 69% în primele trei luni ale anului, iar Noua Zeelandă exportă 28% mai mult miel pe această piață.
Producătorii europeni de porc sunt avantajați în acest scenariu, dar numai Spania și Franța și-au mărit inventarul de porc în 2018. Industria de carne de porc din SUA este, de asemenea, o forță mare, în ciuda barierelor comerciale existente acum. Dar există, de asemenea, loc pentru exportatorii canadieni care vizează piața chineză în următorii ani.
În ultimul deceniu, China a fost a doua piață pentru exporturile de carne de porc din Canada, imediat după SUA, însă clasamentul se poate schimba, deoarece țările asiatice își măresc importurile de carne de porc datorită focarelor de PPA izbucnite în luna august a anului trecut.
„China, din nou, trece prin câteva provocări acum, cu febra porcina africana, astfel încât aceasta se va baza mai mult pe partenerii ei de import de carne de porc pentru aprovizionare, iar Canada este unul dintre acei furnizori, așa că suntem în pregatire ca volumul nostru să crească în China.
O altă veste bună pentru noi este că am inițiat proiecte pilot cu niște clienți din China pentru carne de porc congelată, ceea ce este destul de interesant pentru industria noastră. Am performat întotdeauna bine în sectorul frigorific, dar acest lucru deschide o nouă categorie de comerț cu noi pe care credem că o va construi de-a lungul timpului și vom colabora cu partenerii noștri din China pentru a optimiza pe deplin această oportunitate pentru Canada”, a declarat Michael Young, vicepreședinte pentru servicii tehnice și programe de marketing al Canada Pork Internațional.
2018 a fost anul cu cel de-al doilea cel mai mare volum pentru exporturile de carne de porc din Canada, cu 1,2 milioane de tone livrate în întreaga lume.
Pe de altă parte, focarele raportate în Asia de Sud-Est (Vietnam și Cambodgia) sunt factori care ar putea crea un adevărat scenariu întunecat, deoarece boala se poate răspândi în continuare în regiune. Potrivit experților FAO și OIE, agricultorii din Asia au cunoștințe limitate privind această boală și epidemiologia specifică, care a fost introdusă abia recent în regiune. În ciuda campaniilor de sensibilizare a opiniei publice, majoritatea țărilor și părțile interesate din Asia nu sunt pregătite pentru aparitia și răspândirea PPA.