• Rapița, din nou pe val! Prețurile pe bursele internaționale au crescut semnificativ

    rapita

    După o perioadă de scăderi succesive, rapița revine la cote mai ridicate din punct de vedere al prețurilor pe bursele internaționale în această perioadă, pe fondul mai multor factori. Potrivit informațiilor oferite de Cesar Gheorghe, expert în piețele de mărfuri, în emisiunea Agrojurnal la Digi24, atât indisponibilitatea semințelor de floarea soarelui din Ucraina, cât și avarierea conductelor Nord Stream 1 și Nord Stream 2 au contribuit la aceste creșteri de preț.

    ”Rapița ne oferă câteva surprize. Prima este legată de trasabilitatea mărfurilor care intră din Ucraina și tranzitează sau rămân în România. România a importat până în acest moment circa 300.000 de tone de rapiță ucraineană, din aprilie până astăzi. Problemele se văd; trasabilitatea a lipsit cu desăvârșire. A intrat foarte multă marfă modificată genetic și aici este marea problemă, pentru că această marfă a fost amestecată cu loturi românești de marfă și a intrat direct în procesare pe teritoriul României, Poloniei, Germaniei, și sunt foarte mari probleme în acest moment din cauza acestui blend între rapița nemodificată genetic și cea modificată genetic.

    Avem și un dublu efect ce ne generează o ridicare de preț a rapiței. Din nou factorul vreme, care a încetinit foarte mult recoltarea semințelor de floarea soarelui din Ucraina, face ca procesatorii români să schimbe din procesarea semințelor de floarea soarelui în procesarea semințelor de rapiță. Agregat cu faptul că recolta din Canada va fi mai scăzută cu 400.000 de tone, agregat cu faptul că Australia este foarte afectată de precipitații intense, agregat cu avarierea celor două conducte nordice, Nord Stream 1 și Nord Stream 2. De ce ne legăm de asta? Norvegia este cel mai mare cumpărător de rapiță din UE, pentru simplul motiv că ea extrage petrol și face blendurile pentru biodiesel”, a precizat Cezar Gheorghe.

    Astfel, rapița a ajuns pe Euronext la un nivel de 625 euro/tonă, însă prețurile din Portul Constanța se mențin în continuare ceva mai jos.

    ”Această teamă că suportul logistic către Norvegia ar putea fi afectat a ridicat nivelurile de preț ale rapiței pe Euronext, unde putem să o vedem chiar și la 625 euro/tonă, o creștere față de săptămâna trecută de 40-50 euro/tonă. Portul Constanța plătește în continuare nivelul noiembrie 2022, minus 20-30 euro/tonă. Procesatorii români sunt mai generoși și plătesc nivelul noiembrie 2022 minus 15 euro/tonă pentru intrarea către ei”, a mai subliniat specialistul.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Rapița, din nou pe val! Prețurile pe bursele internaționale au crescut semnificativ

    rapita

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • © AGRO TV 2024 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.