22 aprilie 2021 - 03:07

„Rafturi goale…”, reactia fermierilor: Politica agricola, la pamant!

În contextul pandemiei Coronavirus, apar tot mai multe reacții de nemulțumire din partea fermierilor față de autoritățile publice și atenția acordată politicii agricole. „Rafturile goale din magazine arata politica agricola din ultimii 30 de ani. Distrugerea fermierului local”, și-a expus nemulțumirea un cunoscut fermier român. Virusul COVID-19 a creat panică în România. Se fac cozi uriașe la casele de marcat din supermarketuri și hipermarketuri, lasând în urmă rafturi goale, care ar putut fi suplinite de producția locală.

Este vorba despre un fermier din județul Călărași, Puiu Ilisei, fondatorul unui brand de carne de pui, care a criticat politicile publice ale României. El a precizat că guvernul nu a alocat fonduri financiare pentru creșterea animalelor în România așa cum era stabilit, iar banii au fost transferați în bugetul SRI.

„Rafturile goale din magazine arata politica agricola din ultimii 30 de ani. Distrugerea fermierului local. Daca în urma cu o luna se importa masiv, acum avem pe rafturi producția locală, adică nimic. Când stabilisem să se aloce fonduri pentru a ne produce animalele în țară, guvernul a hotărât să transfere aceste fonduri către SRI?!?!? Rezultatul se vede acum pe rafturi. Fermierul e de vina ca dintotdeauna”, a scris pe pagina sa de Facebook fermierul Puiu Ilisei.

 

Reacțiile nu au întârziat să apară! Mai mulți fermieri l-au susținut și au criticat dur politica dusă de autoritățile publice, care nu acordă atenție suficientă domeniului agricol sau ia decizii care nu susțin deloc fermierii locali.

„Rezultatul se vede și în satele românești. Multe ferme de familie au dispărut și sate depopulate”, este mesajul unui apicultor român.

Un alt fermier a susținut că din magazine lipsesc foarte multe produse care se produc la noi. „Problema este lipsa capacităților de producție, a spațiilor de stocare și politica idioată a centrelor de distribuție de a nu ține stocuri. Stocurile sunt, dar la producător. Că ăla e fraierul”, a afirmat fermierul ieșean Bogdan Dordea.

Potrivit ultimelor date statistice Eurostat, publicate în 2019, numărul de ferme din UE a înregistrat o scădere vertiginoasă, în special în rândul tinerilor fermieri. Mai exact, dacă în 2010, un număr de 280.440 de exploatații agricole erau deținute de tineri sub 35 de ani, ceea reprezenta 7,3% din totalul fermelor din România, doar după șase ani, numărul acestora a scăzut la 105.590. 

Tot un raport recent realizat de Eurostat arată că  din 844.480 de fermieri români care solicită subvenții 712.340, peste 84% din fermieri, beneficiază de sume mici de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), până la maxim 1.250 de euro/beneficiar. La polul opus sunt doar 120 de fermieri români care încasează sume uriașe din subvențiile APIA, peste 500.000 de euro/beneficiar.