7 decembrie 2021 - 16:32

Radu Timis (ARC): Pretul carnii de porc se va tripla anul viitor

Prețul cărnii de porc s-a dublat anul acesta, iar anul viitor s-ar putea tripla, în condițiile în care jumătate din proteina de pe planetă a dispărut din cauza pestei porcine africane. Declarația a fost făcută de președintele Asociației Române a Cărnii (ARC), Radu Timiș, la conferinţa ”Viitorul industriei de creştere şi procesare a cărnii de porc”, organizată cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la înființarea ARC.

„Dacă în acest an preţurile s-au dublat la carnea de porc, anul viitor pot să afirm cu mâna pe inimă că se vor tripla şi problema nu este cât costă ci dacă vom găsi carne de porc. Guvernul chinez a venit la marile companii europene şi cumpără întreaga producţie. Imaginaţi-vă ce presiune de preţ va fi pentru Europa vizavi de carnea de porc. Dacă în China a ajuns la 6 euro kilogramul de carne de porc, în România este undeva la 4 euro, ca medie, la raft. Ce se va întâmpla la anul cu industria noastră? Noi chiar am discutat câteva variante: se va duce spre pui, vită, oaie, spre vegetarian. Cert este un lucru: jumătate din proteina acestei planete a dispărut”, a precizat Radu Timiş.

Acesta mai atrage atenția asupra faptului că dispariția cărnii de porc de pe piață va duce la o majorare a prețului cărnii de pui sau de vită, deoarece consumul se va duce către celelalte resurse de proteine. În magazinele din România există în prezent carne de porc, pentru că marii jucători din industrie nu mai pot exporta.

”România este închisă pentru export şi atunci toate carnea care se produce în România vine în supermarketuri în mod special. Încă mai avem carne relativ ieftină, pentru că nu se poate exporta, dar dacă s-ar fi putut exporta, probabil, discutam azi la raft de un preţ dublu faţă de ceea ce este în prezent. Trebuie să fim realişti, aceasta este partea bună, chiar dacă ţara este cu totul roşie”, a subliniat președintele ARC.

Timiș a dat asigurări că românii vor avea carne de porc de sărbători, însă a avertizat că problemele vor începe în lunile februarie  martie ale anului viitor, când lucrurile se vor complica.