Specialistul în politici agricole, Radu Antohe a declarat în exclusivitate la Agro TV că România ar trebui să ceară o derogare la Comisia Europeană pe perioada stării de urgență prin care marele lanțuri de magazine să fie obligate să comercializeze produsele interne.
„Am cerut acum câteva zile, printr-un mesaj public și chiar la dumneavostră la Agro TV, avem două prerogative într-un regulament european în care în perioadă de urgență, pentru o perioadă limitată, să cerem Comisiei Europene derogare și implicit ne poate accepta faptul că marele rețele de magazine sau cei care comercializează produse proaspete pe care noi le avem din producția internă să fie obligate să le comercializeze. Am cerut public Guvernului României să emită un act normativ prin care, așa cum a emis un act de urgență ca să blocheze exportul în țări terțe, de cereale, la fel ar putea să facă și pentru producătorii români. La noi lucrurile nu evoluează. Să iasă liderii pe agricultură din toată formațiunile sau toți cei care ar putea să ceară primului ministru sau Guvernului să facă un asemenea demers” a declarat la Agro TV, Radu Antohe, consilier de stat pe probleme de agricultură.
Acesta spune că a primit semnale că prețul la cereale a început să scadă. Totodată specialistul în politici agricole adaugă faptul că nu va fi o criză alimentară în România, deoarece există o brumă de gospodărie țărănească mai ales în zona montană colinară, care va fi cea care ne va salva.
„Vom avea cu ce să hrănim poporul. Pe de altă parte este agricultura progresivă, cea aducătoare de profit, cea care la câmpie ne-a consacrat. România este recunoascută în lume ca o țară cerealieră. Este un statut pe care ni l-am câștigat de-a lungul sutelor de ani. Acum am redevenit o țară cerealieră. Din cele 40 de miliarde care contribuie la PIB-ul României anual, ferma intensivă contribuie mai mult de jumătate. Asta pentru că își optimizează randamentele pe hectar. Noi acum avem o ruptură între cerealieri și industria agroalimentară”, a explicat Radu Antohe.
Totodată, mai trebuie spus că sunt situații, când pot fi pierduți clienți. De exemplu Egiptul cumpăra 800 de mii de tone de cereale. Acum când nu se poate exporta, acest stat va găsi cereale în altă parte. Radu Antohe spune că există posbilitatea ca Egiptul să apeleze la Rusia, Ucraina, Franța ori alți mari cerealieri din lume. Radu Antohe mai menționează că anual, până în 6 miliarde de euro intrau în PIB-ul României din valorificarea materiilor prime din agricultură. Antohe spune că cine va avea mâncare în viitor, va fi ca cel care are petrol.
Autor: Daria Diaconiuc