2 decembrie 2021 - 21:20

Radiografia dezastrului: In 30 de ani au disparut 20.000 de sate

Populaţia rurală s-a înjumătăţit şi nu mai puţin de 20.000 de sate au fost abandonate, în Rusia, în perioada ultimelor trei decenii. Soluţia pentru revigorarea regiunilor rurale ruseşti, ar putea fi turismul, consideră reprezentanţii organizaţiilor neguvernamentale.

Alexandre Merzlov, preşedintele Asociaţiei „Cele mai frumoase oraşe din Rusia” şi profesor universitar la catedra de agroturism din cadrul Universităţii Timiriazev din Moscova, consideră că turismul ar  fi soluţia pentru resuscitarea satelor ruseşti, abandonate cu miile, mai ales în ultimii ani, potrivit portalului Russie Info.

„În timpul Uniunii Sovetice, am lucrat o perioadă ca şef de colhoz. Ani de zile am desfăşurat activităţi într-un astfel de medi. Înainte de declanşarea Perestroikăi, 50-60% din populaţie lucra în domeniul agriculturii. În prezent, dacă mai desfăşoară activităţi agricole  22% din populaţie, iar acest procent se estimează că va scădea dramatic până la 10-12%. În acest context, trebuie gândite activităţi pentru redinamizarea vieţii la sate.

Colhozurile au fost înlocuite de holdiguri agricole care crează puţine locuri de muncă şi care sunt factori de deteriorare a culturii rurale. Domeniul gastronomiei, de exemplu, este foarte afectat. Consider că în Rusia există suficiente terenuri pentru practicarea agriculturii intensive, în zone specifice, iar în perimetrele locale rurale şi unde există un evident potenţial cultural, vechile tradiţii şi obiceiuri ar trebui puse în valoare”, susţine profesorul universitar Alexandre Merzlov, preşedintele Asociaţiei „Cele mai frumoase oraşe din Rusia”.

Alexandre Merzlov este de asemenea, directorul unui centru de cercetare privind dezvoltarea zonelor rurale şi unul din primii iniţiatori ai conceptului de poliică rurală în Rusia post-sovietică.

Proiectul propus de Asociaţiei „Cele mai frumoase oraşe din Rusia” este „de tip integrator”, după cum susţin iniţiatorii acestuia, urmând să se creeze o platformă pentru alte proiecte turistice şi dezvoltare destinate unor mici întreprinderi care au disponibilitatea de a activa şi de a se integra în satele care ar putea fi considerate interesante de către turişti.

Situatia nu este specifică doar Rusiei. Chiar şi în România, multe zone rurale sunt depopulate sau locuite doar de personae vârstnice, exitând pericolul real al dispariţiei de mii de localităţi.