23 ianuarie 2022 - 17:34

Racordarea la reţelele de gaze și energie electrică – gratuită, dar pe banii noștri! Proiect de OUG

Minunea a durat doar un an. Racordarea la rețelele de gaze și energie electrică nu va mai fi gratuită pentru toată lumea, așa cum a decis Parlamentul printr-o lege adoptată anul trecut.

Ministerul Energiei a pus în dezbatere publică un proiect de Ordonanță de Urgență prin care, printre altele, se aduc modificări la regimul racordărilor la rețelele de gaze și energie electrică, scrie Economica.net.

Astfel, proiectul reintroduce noțiunea de „eficiență economică” a extinderii rețelelor, care fusese abandonat anul trecut, atunci când Parlamentul a decis că racordarea este gratuită pentru orice consumator casnic sau pentru orice consumator industrial aflat la mai puțin de 2,5 km de rețea.

Potrivit proiectului MInisterului Energiei, pentru clienții non-casnici, gratuitatea dispare, însă chiar și pentru clienții casnici racordarea rămâne gratuită doar în anumite limite.

„În cazul clinților casnici, contravaloarea lucrărilor de racordare inclusiv a celor de proiectare (…) se suportă integral de către operatorul de distribuție până la limita unui racord mediu, așa cum este el definit de ANRE”, se arată în proiectul de OUG înaintat de Ministerul Energiei.

Cu alte cuvinte, Autoritatea Națională de Reglementare în domneniul Energiei (ANRE) va stabili ce înseamnă un „racord mediu” atât pentru energie electrică, cât și pentru gaze, iar gratuitatea se va referi doar la cheltuielile pentru acest racord mediu.

Cum motivează Ministerul Energiei prevederile din noul proiect? Legea referitoare la simplificarea procedurilor de racordare la rețelele de gaze și energie electrică, adoptată anul trecut cu o largă majoritate de Parlament, prevedea ca pentru clienții casnici, indiferent de amplasarea locului de consum, racordarea la ambele tipuri de rețele să fie gratuită și era obligatoriu ca aceasta să fie făcută de către distribuitorii de energie, la cererea solicitantului. La fel, gratuită a devenit și racordarea locurilor de consum ale consumatorilor non-casnici, dacă locul de consum este la mai puțin de 2,5 km de capătul rețelei, în anumite condiții. Mai mult, conform legii, racordarea trebuie să se facă în 90 de zile de când se obține autorizația de construire pentru respectiva lucrare, pentru orice depășire a acestui termen fiind impuse amenzi pentru firmele de distribuție.

Acest lucru a condus, însă, la o explozie a cererilor de racordare, atât la gaz, cât și la electricitate, iar firmele de distribuție au spus că, din evidente motive logistice, nu pot onora fizic toate cererile în cele 90 de zile și au cerut modificarea legii.