28 mai 2022 - 14:13

Vineri începe Rabla pentru Electrocasnice. Cum să cumperi electrocasnice cu bani de la stat

Pe 14 mai, Ministerul Mediului va lansa programul Rabla pentru Electrocasnice, prin care românii primesc ajutor financiar ca să îşi schimbe un aparat electrocasnic vechi, cu consum mare de energie, cu unul nou, cu un consum redus.

 

„Programul are, anul acesta, un buget de 75 de milioane de lei, cel mai mare din istoria sa. Estimăm că vom avea, în total, peste 200.000 de beneficiari”, a declarat ministrul Tánczos Barna.

În program, sunt eligibile nouă categorii de produse: mașini de spălat rufe, mașini de spălat vase, aparate frigorifice, uscătoare de rufe, aparate de aer condiționat, televizoare, aspiratoare, laptopuri și tablete.

Cei care doresc să facă o astfel achiziţie, trebuie să intre pe site-ul Administrației Fondului pentru Mediu, să își creeze un cont de utilizator şi să încarce o declaraţie pe proprie răspundere, prin care se obligă să predea un aparat vechi. În decurs de o săptămână, vor primi voucher-ul pentru produsul dorit.

Programul prevede vouchere în valoare de 500 de lei pentru laptopuri, de 400 de lei pentru televizoare, maşini de spălat rufe, aparate frigorife, aparate de aer condiţionat şi uscătoare de rufe, de 300 de lei pentru tablete şi de 200 de lei pentru aspiratoare.

După obținerea voucherului pe site-ul afm.ro, persoana are la dispoziție 15 zile pentru a achiziționa produsul dorit. Un beneficiar poate primi mai multe vouchere, dar pentru produse diferite.

Programul are trei etape: între 21 mai şi 4 iunie, se vor putea cumpăra maşini de spălat rufe, maşini de spălat vase şi aparate frigorifice; între 4 şi 18 iunie – televizoare, laptopuri, tablete; 18 iunie şi 02 iulie – aparate de aer condiționat, uscătoare de rufe și aspiratoare.

Rabla pentru electrocasnice nu s-a desfășurat în 2020, din cauza mai multor probleme de natură tehnică. În 2019 bugetul a fost de 40 milioane lei.

 

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.