Purcei modificați genetic pentru transplanturi la oameni!

Purcei modificaţi genetic pentru transplanturi de celule şi organe la om au fost creați pentru prima dată în Japonia de către oamenii de ştiinţă de la compania PorMedTec Tokyo, aparţinând Universităţii Meiji din Tokyo, în colaboarare cu compania americană de biotehnologie eGenesis, transmite EFE, citată de AGERPRES.

Printr-un comunicat dat publicității marți, echipa aflată în fruntea cercetării în domeniul xenotransplantului (grefă cu un organ provenit de la un animal – n.r.) a anunțat naşterea, duminică, a trei purcei modificaţi genetic în vederea creării de celule şi organe pentru transplanturi la oameni.

Reprezentanții companiei au arătat că Japonia se confruntă cu o penurie de donatori de organe, iar în ultimii ani „doar aproximativ 3% dintre persoanele care au solicitat un transplant au beneficiat de unul”, ceea ce „creşte aşteptările cu privire la aplicarea clinică a xenotransplanturilor”.

„Sperăm să folosim acest lucru ca o oportunitate de a lua în considerare provocările transplanturilor de organe umane”, a declarat omul de ştiinţă Hiroshi Nagashima, fondatorul PorMedTec,

În comunicatul citat se precizează că porcii au fost clonaţi de la un alt exemplar dezvoltat de eGenesis care a avut zece gene modificate pentru reducerea riscului de respingere a organului de către organismul unui beneficiar uman.

PorMedTec a creat purceii prin tehnologia de transfer nuclear al celulelor somatice, responsabile de dezvoltarea ţesuturilor şi organelor fiinţelor multicelulare, pentru a crea exemplare identice din punct de vedere genetic.

Ovulele fertilizate au fost transplantate în uterul unei mame surogat care a născut cei trei purcei, prin cezariană, iar după ce va fi confirmată dezvoltarea adecvată a exemplarelor modificate, acestea vor fi furnizate instituţiilor medicale din Japonia pentru efectuarea de cercetări clinice.

Următorul pas pentru echipa de cercetători de la PorMedTec va fi să demareze, în acest an, cercetărilor asupra xenotransplanturilor de la porci la maimuţe, ca răspuns la deficitul de donatori de organe din Japonia.

Potrivit Reţelei japoneze pentru transplant de organe, citată de agenţia Kyodo, în prezent, în Japonia sunt înregistrate în jur de 16.000 de persoane care aşteaptă să primească un organe.

În perioada următoare, în Japonia sunt planificate mai multe Intervenţii de transplant de insule pancreatice de porc la pacienţii umani cu diabet de tip 1, precum şi un transplant temporar de rinichi de porc la un făt cu afecţiuni renale grave, astfel de proceduri nemaifiind efectuate până în prezent, mai notează Kyodo.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole