Punctul zero într-o analiză lucidă a securității, siguranței și suveranității alimentare

Consumatorul de astăzi este mult mai sceptic și îngrijorat când vorbim despre alimentele pe care le cumpară.

Cum s-a întamplat asta?

Declinul încrederii pornește de la diferențele pe care le percepe consumatorul privind modul în care se realizează agricultura în prezent, în comparatie cu trecutul.

Din cauza lipsei unui consens social unic, apariției unei diversități de voci și interse, dar și din cauza lipsei de încredere în instituțiile publice, astăzi scepticismul cu privire la siguranța alimentară și sursele hranei noastre s-au accentuat.

Totuși, ceea ce nu mai este la fel vizibil în marea de informații, de presiuni sociale, de preconcepții legate de hrană este tocmai efortul agrar, științific și legislativ uriaș pentru ca noi, românii să avem acces la hrană sigură și suficientă.

În primăvara acestui an, EIU, divizia de cercetare a grupului The Economist, a publicat noul clasament al țărilor în funcție de rezultatele din 2020 ale Indexului Global al Securității Alimentare (GFSI). Proiectul GFSI sponsorizat de Corteva Agriscience a pus, în acest an, accent pe securitatea alimentară în contextul inegalității economice, a inegalității de sex și a inegalității resurselor naturale și de mediu.

Indexul atrage atenția asupra decalajului sistemic și asupra modului în care COVID-19 și-a pus amprenta asupra sistemelor alimentare. Concluzia acestei analize este ca securitatea globală alimentară a scăzut pentru al doilea an consecutiv. (https://foodsecurityindex.eiu.com/). Este al nouălea an de când Corteva si grupul de companii predecesoare susțin acest proiect, cu scopul de a facilita discuțiile între liderii politici cu privire la perspectivele și soluțiile urgente pe care le reclamă actuala insecuritate alimentară globală, propunându-și să fie una dintre vocile lucide care nu doar trag semnalul de alarmă, ci doresc să pună cu adevărat umărul la a construi o lume mai sigură din punct de vedere al securității alimentare.

Ca de fiecare dată, GFSI a examinat factorii determinanți ai securității alimentare, precum:
(Vezi continuarea…)

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole