4 august 2021 - 22:31

Protestul fermierilor! Agricultorii au iesit cu tractoarele pe strazile Moldovei

Peste o sută de fermieri moldoveni din raioanele Ștefan Vodă și Căușeni au ieșit cu tractoarele pe străzi! Agricultorii au organizat protestul pentru a-și manifesta nemulțumirea față de autorități. Fermierii consideră că statul nu a gestionat bine criza cauzată de lipsa precipitațiilor, iar autoritățile trebuiau să se implice mai mult pentru a-i ajuta pe agricultori să treacă peste perioada dificilă și să-și ducă mai departe afacerile.

Potrivit agrobiznes.md, traseul Căușeni-Chișinău va fi blocat de tractoarele fermierilor până când Guvernul va veni cu propuneri de soluții. Printre revendicările dorite de protestatari, transmite zdg.md, se numără următoarele:

  • Cerem Guvernului Republicii Moldova declararea stării excepționale în agricultură pentru zona de centru și sud-est a țării, cu eliberarea certificatelor de forță majoră pentru a permite agricultorilor reeșalonarea datoriilor față de agricultori
  • Scutirea de la plata impozitelor salariale pe venit și funciar pe o perioadă de 12 luni și instituirea unui moratoriu la plata penalităților pentru întârzierile ce țin de aceste taxe.

  • Identificarea în mod prioritar a resurselor financiare pentru acoperirea cheltuielilor de procurare a materialului semincer de grâu de toamnă cu cel puțin 4 lei kilogramul pentru agricultorii rămași fără semințe. 

  • Acoperirea pagubelor financiare suferite de către întreprinderile agricole în urma căderii masive a grindinei în proporții de cel puțin 50 % pentru pierderile estimate. 

  • Cerem explicații publice de la ministrul Agriculturii privind inactivitatea sistemelor antigrindină. În același timp anunțăm că suntem dispuși să oferim Guvernului un răgaz până la data de 20.07.2020 când așteptăm un răgaz pe marginea cerințelor enunțate. În caz contrat suntem dispuși să organizăm proteste pe tot teritoriul republicii.

Agricultorii din Căușeni și Ștefan Vodă protestează.

Publicată de Democrația Acasă pe Luni, 27 iulie 2020

Fermierii moldoveni au amenințat cu proteste încă din data de 16 iulie, din cauza lipsei de soluții venite din partea autorităților. Potrivit lor, terenurile agricole se află într-o situație catastrofală, iar Guvernul și ministerul de profil nu au venit cu nicio formă de ajutor. Dacă situația continuă în acest mod, mulți dintre agricultori spun că vor fi nevoiți să-și abandoneze afacerile.

Sursa foto: agrobiznes.md

Comments are closed.