11 August 2022 - 03:17

Protestele fermierilor continua! Europa, blocata de tractoare

Mii de tractoare au ieșit, în ultima săptămână pe autostrăzile și drumurile din marile orașe europene, în semn de protest. Fie că vorbim de nemulțumirea față de veniturile din ce în ce mai mici și față de concurența neloială pe care o fac produsele din import, fie că vorbim de nemulțumii legate de politicile agricole din diferite țări, fermierii își fac vocile auzite pe suprafața ”bătrânului continent”.

Mai multe orașe majore, printre care și mari capitale europene, au fost blocate recent, după ce zeci de mii de fermieri au ieșit în stradă cu tractoarele. Convoaiele sunt conduse de fermieri care consideră că nu au altă opțiune decât să ia măsuri pentru a-și salva afacerile. Potrivit lor, zonele rurale și modul de viață rural sunt neglijate de unele guverne, fapt care le pune viața în pericol.

În Olanda, proteste majore au avut loc în mai multe orașe, în luna octombrie, când fermierii au decis să ia măsuri împotriva a ceea ce spun că sunt reglementări nedrepte care îi obligă să reducă emisiile de azot.

Mii de tractoare au blocat complet drumuile care duc spre Utrecht și Haga, formând cozi ce se întindeau pe suprafețe de peste 300 de kilometri. Protestele au fost determinate de publicarea unui raport comandat de Guvernul olandez, potrivit căruia se impune o reducere drastică a efectivelor de animale, în special a vacilor de lapte, deoarece acestea sunt responsabile pentru o mare parte din emisiile de gaze cu efect de seră. 

În Germania, un loc neobișnuit pentru astfel de proteste, zeci de mii de fermieri au ieșit pe străzi cu tractoarele în noiembrie. Numai în Berlin, aproximativ 8.600 de tractoare au blocat centrul orașului în semn de protest.

Problema fermierilor germani este că agricultura este supra-reglementată, în special în privința controlului de mediu care, după spusele lor, îi va băga în faliment. Fermierii germani spun că guvernul dorește reducerea utilizării îngrășămintelor, pesticidelor și insecticidelor, în special a glifosatului, pentru a respecta reglementările europene mai largi pentru salvarea insectelor și reducerea conținutului de nitrați în apele subterane.

Francezii sunt adevărați profesioniști atunci când vine vorba de a protesta, iar fermierii de acolo au fost, de asemenea, nemulțumiți de o serie de politici agricole. La fiecare două zile, un fermier din Franța se sinucide din diferite motive, dar printre cele mai comune este creșterea datoriilor.

Această statistică uluitoare l-a determinat pe ministrul francez al Agriculturii, Didier Guillaume, să înființeze o celulă de criză care să ajute fermierii în perioadele de disperare.

Mai mult de 1.000 de tractoare au blocat străzile Parisului, în timp ce fermierii și-au strigat nemulțumirea față de scăderea veniturilor fermelor, eliminarea treptată a anumitor pesticide și ceea ce susțin că este concurența neloială pe piață.

Tensiunile sunt, de asemenea, ridicate în Republica Irlandeză, unde prețul cărnii de vită au scăzut la niveluri nesustenabile, iar fermierii spun că Irlanda rurală va dispărea dacă nu se iau măsuri imediate.

Aproximativ 100 de tractoare și mult mai mulți fermieri s-au deplasat în centrul orașului Dublin la sfârșitul lunii noiembrie pentru a încerca să se întâlnească cu ministrul irlandez al Agriculturii, pentru a obține răspunsuri.

Timp de două zile, fermierii au protestat cerând o creștere a prețurilor la carnea de vită și a altor mărfuri înainte de a-și opri acțiunea, după ce ministrul s-a întâlnit cu ei. Cu toate acestea, dacă Guvernul irlandez nu va lua măsuri urgente, fermierii au promis să se întoarcă din nou în centrul orașului Dublin, pe 15 decembrie, în număr și mai mare, amenințând să nu mai aprovizioneze magazinel cu alimentele și băuturile destinate perioadei festive de Crăciun.

Și în Grecia au avut loc proteste ale fermierilor. Fermierii din regiunea Larissa și-au parcat, miercuri, tractoarele la intersecția Platykambos de pe drumul național Atena-Salonic, pentru a protesta. Ei sunt nemulțumiți de faptul că prețurile pe care le primesc pentru produsele lor sunt prea mici și nu le acoperă nici măcar costurile de producție. Aceștia au solicitat o întâlnire cât mai rapidă cu ministrul Dezvoltării Agricole, Makis Voridis.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole