VIDEO Proteste în Republica Moldova – agricultorii dau buzna cu tractoarele în Parlament

De două zile Parlamentul din Republica Moldova este asediat de agricultori basarabeni. In prima zi a acțiunii de protest s-a intrat chiar cu tractoarele pe scările clădirii, până în apropierea ușilor de acces ale clădirii Parlamentului din țara vecină, aflăm de la colegii nostri de la agrobiznes.md.

Producătorii agricoli protestează de mai multe zile în centrul Chișinăului, fiind nemulțumiți de prevederile bugetul pentru 2021, prevederile votate la Legea bugetar-fiscală ce vizează agricultura și a modului în care se acordă compensațiile pentru pierderile pe care le-au suportat din cauza secetei.

Agricultorii au suferit pierderi uriașe după o vară secetoasă. Unele culturi au fost compromise în totalitate. In loc să subvenționeze fermierii, Guvernul moldovean a decis să majoreze cota TVA.

Cu două zile în urmă au avut loc altercații între protestatari și polițiști, care au folosit gaze lacrimogene, iar fermierii din Republica Moldova au fost blocați de forțele de ordine atunci când au încercat să urce cu tractoarele pe scările Parlamentului.

Asociații din sectorul agroalimentar au înaintat o solicitare oficială autorităților și și-au manifestat nemulțumirea față de decizia Guvernului de a majora cota TVA de la 8% la 12%, încă de acum 2 săptămâni.

Povestea e chiar mai lungă, fermierii cerând sprijin Guvernului de câteva luni, dar săptămâna trecută au venit cu tractoarele la Chișinău și le-au parcat în fața clădirii Executivului. Ei au avertizat că, dacă revendicările lor nu vor fi auzite, vor recurge la proteste „next level”.

- Publicitate -

Fermierii susțin că vor intra în viitorul apropiat în faliment dacă nu vor fi făcute modificările semnalate.

Analistul politic Robert Adam, specializat pe Basarabia, contactat de reporterii noștri, afirmă că „protestele sunt legitime, oamenii sunt disperati, și sunt expresia unor forte pro-europene care doresc să schimbe raportul de forțe în Parlamentul moldovenesc, în sensul rezultatelor alegerilor prezidențiale” (n.n. câstigate de Maia Sandu).

In cazul în care această schimbare de forțe în Parlamentul din Republica Moldova nu va avea loc „este posibil ca aceste forțe pro-europene să fie spulberate de gruparea politică a lui Renato Usatîi” consideră Adam.

Poate ar mai fi de adaugat că au fost votate si trei proiecte care fac parte dintr-un plan de federalizare prin „metoda pașilor mici”, asa cum le califică Deutche Welle în limba română.

„Este vorba de un proiect ce conferă limbii ruse statut special, un altul care conferă drepturi extinse Autonomiei Găgăuze și încă unul prin care raionul Taraclia ar urma să primească statut de raion etnocultural”, precizeaza Vitalie Calugareanu, corespondent la Chișinău al Deutche Welle.

Protestele fermierilor continuă chiar dacă implementarea Legii bugetar-fiscale ce vizează agricultura a fost anulată până la 1 iulie 2021. Agricultorii din Republica Moldova susțin că decalajul de TVA din prima și a doua jumătate de an le va crea probleme și mai mari.

Agricultorii au obținut autorizații pentru desfășurarea manifestației în Piata Marii Adunări Naționale din capitala Basarabiei până pe 31 decembrie.

Agro TV vă va ține la curent cu desfășurarea protestelor și cu evoluțiile ulterioare.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole