Proteste DEGEABA! Exporturile de cereale din Ucraina se anunță și mai mari în următoarele luni!

În contextul protestelor fără precedent ale fermierilor români, exporturile de cereale din Ucraina se anunță și mai mari în lunile următoare.

Astfel, agenţia de nișă AgroPortal informează că ministrul adjunct al agriculturii din țara vecină, Taras Vîsoţki, a declarat că Ucraina ar putea exporta alte 15,6 milioane de tone de cereale în trimestrul aprilie-iunie 2023, ceea ce ar duce exporturile totale în sezonul 2022/23 la o cifră surprinzătoare de aproape 53 de milioane de tone, transmite agenția Reuters, citată de AGERPRES.

În 2022, din cauza invaziei ruseşti, recolta de cereale din Ucraina a scăzut dramatic, până la aproximativ 53 de milioane de tone, de la o cifră record de 86 de milioane de tone, în 2021.

Cu toate acestea, milioane de tone de cereale din recolta de anul trecut au rămas în silozurile din Ucraina după ce principalele sale porturi la Marea Neagră au fost închise în a doua jumătate a sezonului 2021/2022, ca urmare a blocadei ruseşti.

După încheierea acordului intermediat de Naţiunile Unite şi Turcia, trei porturi ucrainene au fost deblocate, de la finele lunii iulie 2022, astfel că, de la începutul sezonului iunie 2022-iulie 2023, Ucraina a exportat 37,2 milioane de tone de cereale, inclusiv 20,6 milioane de tone via coridorul din Marea Neagră.

- Publicitate -

Taras Vîsoţki a estimat joi că în lunile care au mai rămas din sezonul actual, exporturile de cereale din Ucrainei ar putea include 10 milioane de tone livrate via coridorul Marea Neagră şi 5,6 milioane de tone via rute alternative.

După cum se știe, mari cantităţi de cereale din Ucraina, destinate iniţial unor state terţe, au pătruns, prin facilitățile acordate de Uniunea Europeană, pe pieţele ţărilor central şi est-europene, producând serioase distorsiuni și provocând furia fermierilor din aceste state.

Într-o scrisoare transmisă la sfârşitul lunii martie Comisiei Europene, premierii din Bulgaria, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria au propus mai multe măsuri pentru limitarea distorsiunilor pe piaţă provocate de importurile de produse alimentare ucrainene, adăugând că, dacă acestea nu vor da rezultate, ar trebui reintroduse taxe şi cote.

Urmând exemplul colegilor polenezi și bulgari, fermierii români au organizat, vineri, 7 aprilie, proteste în mai multe judeţe din ţară şi în Capitală, nemulţumiţi de soluţia găsită de Comisia Europeană la problemele şi dezechilibrele grave cu care se confruntă sectorul agro-alimentar românesc, pe fondul importurilor de cereale din Ucraina.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole