20 mai 2022 - 06:53

Protest masiv al fermierilor: „Nu mai putem suporta!”

Creșterea costurilor de producție, dar și politica agricolă pe care vor să o implementeze cei care sunt puși să ne conducă destinele îi determină pe fermieri să protesteze masiv. „Nu mai putem suporta!”, este strigătul de disperare al oamenilor, adresat autorităților.

Un marș masiv, cu 300 de tractoare, 80 de oi, 2 vaci și mii de protestatari pe jos, a străbătut zilele trecute străzile din Logroño, Spania, pentru a cere un viitor pentru zona rurală din Rioja, într-o situație care a devenit insuportabilă din cauza politicilor duse de autorități în sectorul agricol, după cum explică responsabilul pentru organizaţiile convocatoare, informează agroinformacion.com.

Marșul, în care nu au existat incidente, a reunit aproximativ 1.500 de persoane, potrivit Delegației Guvernului și Poliției Locale din Logroño, și aproximativ 3.000 conform organizațiilor agrare UAGR-COAG, ARAG-ASAJA și UPA-RIOJA, reunite sub sloganul „Pentru un viitor cu agricultori și crescători de animale”.

Manifestanții au dat citire unui manifest pe care organizațiile l-au transmis ulterior președintelui executivului regional, Concha Andreu, și delegatului Guvernului în La Rioja, María Marrodán, care au primit pe reprezentanții protestatarilor.

Fermierii din întreaga zonă rurală din La Rioja și-au părăsit activitatea miercuri pentru a-și ridica vocea la unison și a face vizibilă pentru întreaga societate situația dificilă prin care trec agricultura și creșterea animalelor din regiune, au detaliat organizatorii.

Protestatarii s-au bucurat de susținerea largă a cetățenilor, care au ieșit cu sutele în stradă pentru a-i încuraja și a-i aplauda.

Printre bannerele care au fost afișate de protestatari, se puteau citi sloganuri precum „Acesta este viitorul care ne rămâne”, „oile moarte, deciziile voastre sunt ruina noastră”, „nu este posibil să se facă o regiune cu atâta beton” și „răbdarea noastră s-a terminat”.

„A venit momentul în care noi suntem la limită” și „vom continua să luptăm cu adevărat pentru că noi credem în acest sector (agricol – n.r.), care este esențial pentru societate”, au declarat jurnalițtilor liderii diverselor organizații ale fermierilor ieșiți la protest. Aceștia au informat autoritățile că sunt hotărâți să organizeze un protest chiar la Madrid, pe 20 martie, pentru că „aceasta este o problemă de Stat și trebuie să începem un dialog cu organizațiile agrare”.

„Deciziile guvernanților noștri influențează foarte mult viața de zi cu zi a fermierilor” și, „în multe cazuri, forțează fermele să închidă și aruncă tinerii în oraș pentru că mediul rural este foarte scump și neprofitabil”; iar cu aceste costuri mari de producție este „matematic imposibil să fii profitabil” au subliniat liderii organizațiilor de fermieri.

În manifestul citit și înmânat autorităților, cele trei organizații ale fermierilor participante la protest au convenit că „pentru a ieși din această situație, nu există o singură rețetă”, însă cer, de exemplu, respectarea Legii Lanțului Alimentar, o Politică Agrară Comună cu buget mai mare, un control a importurilor de produse agricole din țări terțe, de asemenea, un control mai eficient al faunei sălbatice (regiunea La Rioja fiind cunoscută pentru pagubelor provocate de lupi în rândul fermelor de animale), precum și un plan de șoc în fața creșterii costurilor de producție.

Sursa foto: agroinformacion.com

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.